Rotterdamse surveillanten bewaken de brandmelder

Het loopt bij de Hogeschool Rotterdam de spuigaten uit: te vaak zijn er valse brandmeldingen tijdens tentamens. De hogeschool heeft daarom maatregelen genomen, er komen extra surveillanten. Niet om studenten in de gaten te houden, maar de brandmelders.

Foto: Christoph Meinersmann

Foto: Christoph Meinersmann

Hogeschoolblad Profielen sprak met een van de ingehuurde brandmeldwachten, Ton. Hij surveilleerde van negen uur tot vijf de brandmelder in een tamelijk lege gang, vlakbij het kopieerapparaat. Hij had liever bij een tentamen gezeten, bekent hij, maar helemaal eenzaam was hij niet. “Het valt me mee hoor, ik had het stiller verwacht. Ik heb veel aanspraak van docenten. Ze komen regelmatig koffie en thee brengen.”

De hogeschool heeft al lange tijd last van valse alarmen. Ze blijven maar komen, terwijl vorig jaar toch verschillende keren zware straffen zijn uitgedeeld aan daders. Zo werden twee studenten in april 2019 uitgeschreven van hun opleiding, voor een vals brandalarm tijdens een tentamen. Ook kregen ze een gebouwenverbod van een jaar. Het ging om een hertentamen dat plaatsvond omdat hun eerdere tentamen ongeldig was verklaard vanwege, jawel, een vals brandalarm.

Ook een ‘domoor’ die in november 2019 aan de brandbel trok tijdens een tentamen, kreeg daarna een jaar schorsing. Als gevolg van dat alarm werden meer dan 400 tentamens ongeldig verklaard. 

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.