Vijf vragen over de Brabant Robot Challenge

Samenleven en werken met robots. Het is niet de vraag of dat gaat gebeuren, maar wanneer. Hoe gaat die gerobotiseerde toekomst eruit zien? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze ons leven veraangenamen in plaats van bedreigen? Tijdens de Brabant Robot Challenge buigen Tilburgse studenten zich over dit soort vragen. Je kunt je nog aanmelden.

Beeld: Pexels/ Alex Knight

Beeld: Pexels/ Alex Knight

De robotkat die eenzaamheid bij dementerende ouderen tegengaat of de robot-buddy die zelfstandig wonende ouderen eraan herinnert hun medicijnen in te nemen. Twee mooie voorbeelden van hoe robots nu al ingezet worden in de zorg. In de toekomst zal dit nog veel meer gaan gebeuren. En niet alleen als handig hulpmiddel. Robots gaan de komende decennia steeds meer belangrijke werkzaamheden van zorgprofessionals overnemen.

Juist daarom is het belangrijk dat de jongste generatie nadenkt over hoe die omslag vorm moet krijgen. Met de Brabant Robot Challenge willen de Brabantse hoger onderwijsinstellingen (Tilburg University, Avans en Fontys) zich samen met hun studenten voorbereiden op de toekomst. Door studenten colleges aan te bieden over verschillende dilemma’s en inzichten op het gebied van robotisering, maar ook door studenten met prangende vragen uit de praktijk aan de slag te laten gaan.

De Brabant Robot Challenge is een initiatief van Ton Wilthagen en het Impact Programma van Tilburg University. Univers sprak met Nina Karabetyan, Project Officer van het Impact Programma.

De focus ligt op de zorg. Waarom?

“De zorgsector staat enorm onder druk door onder andere vergrijzing en personeelstekorten. Het werk is bovendien erg zwaar. Robots kunnen hier verandering in brengen, maar soms creëren ze ook weer nieuwe problemen.

In dit project gaan studenten aan de slag met actuele vraagstukken – challenges – die zorginstellingen in de praktijk signaleren. Hopelijk kunnen de slimme ideeën van studenten een bijdrage leveren om de druk te verlichten of tot nieuwe inzichten te komen.”

Worden er ook daadwerkelijk robots gebouwd?

“Een aantal challenges gaan om een bestaande robot die verbeterd of aangepast moet worden. Andere challenges zijn nog heel open en zitten in de beginfase. Daarin gaat het vooral om het ontwikkelen van ideeën waarbij robots kunnen helpen. Afhankelijk van hoe ambitieus de groep is, behoort het bouwen, verbouwen of herprogrammeren van een robot ook tot de mogelijkheden.

Voor dergelijke challenges heb je natuurlijk techneuten nodig, maar er komt veel meer bij kijken – zoals recht, ethiek en organisatie. De teams zijn daarom interdisciplinair. Alle studierichtingen zijn welkom.”

Er zijn zeven verschillende challenges, mag je zelf kiezen met welke challenge je aan de slag gaat?

“Tijdens een kick off-sessie mogen alle organisaties hun challenge pitchen. Na afloop geven de studenten hun voorkeur aan. Vervolgend vormen wij vanuit de organisatie de uiteindelijke groepen. Zo zorgen we ervoor dat de groepen daadwerkelijk interdisciplinair en divers zijn.

De organisatie die de challenge verzorgt stelt een begeleider aan. Daarnaast leveren de universiteit en hogeschool tutoren. Studenten kunnen bij hen terecht met vragen.”

Hoeveel tijd kost het ongeveer?

“Tussen maart en juni verwachten zullen studenten naar verwachting tussen de 40 tot 60 uur met het project bezig zijn. Dat is ongeveer 3 à 4 uur per week.”

Waarom zou je je als student moeten opgeven?

“Je komt in contact met studenten uit andere vakgebieden maar ook uit andere instellingen. Je kunt je softskills verbeteren, zoals communicatie en teamwork. En je wordt uitgedaagd om uit je comfortzone te stappen en zaken vanuit andere perspectieven te bekijken.

Ook krijg je lezingen van topdocenten en hoogleraren en kom je in contact met bedrijven. Het is geen schoolse opdracht, maar je creëert daadwerkelijk iets voor een organisatie dat zij gaan gebruiken of doorontwikkelen.

Door deel te nemen aan Brabant Robot Challenge investeer je in jezelf, maar ook in onze samenleving en toekomst.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.