Een liter automatenkoffie is goed voor een liter schoon drinkwater in Ethiopië

Een liter automatenkoffie is goed voor een liter schoon drinkwater in Ethiopië

Voor iedere liter koffie, thee of drinkwater uit een van de automaten op de campus, doneert koffieleverancier Maas de kosten van één liter schoon drinkwater aan ontwikkelingslanden. In 2019 ging het om 213.761 liter.

koffie, automaat, Maas automaten, koffiemachine, pauze

De liters die op de campus uit de automaten komen worden door Maas omgezet naar de kosten die nodig zijn voor één liter schoon drinkwater. Dat geld gaat vervolgens onder andere naar Flying Doctors, een vijfjarig project van Amref in de sloppenwijken van Ethiopië.

Met behulp van lokale partners worden waterputten geboord en pijpleidingen en filtersystemen aangelegd. Daardoor hebben ook lagergelegen dorpen in het land toegang tot schoon drinkwater, dat in veel gevallen uit de bergen komt.

Zeker twintigduizend schoolkinderen en vijfhonderd gezinnen profiteren volgens de universiteit de komende tien jaar van de donatie. Het project geeft daarnaast voorlichtingen en trainingen over hygiëne aan lokale bewoners.

Duurzame drinkflessen populair

Op de campus wil Tilburg University studenten en medewerkers bovendien stimuleren om duurzaam om te gaan met water. Zo zijn er in minder dan een half jaar tijd bijna vijfhonderd duurzame waterflessen verkocht. De waterflessen zijn herbruikbaar en zorgen daardoor voor minder plastic afval.

Eind vorig jaar werden de duurzame waterflessen nog geweerd uit de bibliotheek omdat ze niet doorzichtig zijn. Sindsdien is de regel aangepast en mag je alle (non-alcoholische) dranken meenemen in een hersluitbare mok of hersluitbaar flesje.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.