Rector TiU: ‘Docenten mogen studenten niet verplichten om papers uit te printen’

Rector TiU: ‘Docenten mogen studenten niet verplichten om papers uit te printen’

Docenten mogen studenten niet verplichten om hun papers uitgeprint in te leveren, ook als docenten daar een goede reden voor hebben. Dat heeft Klaas Sijtsma, rector magnificus van Tilburg University, laten weten aan de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences (TSHD). Besluit TSHD studenten daartoe wel te verplichten, dan ondermijnt de faculteit volgens Sijtsma een eerder besluit van de universiteitsraad.

Foto: Pikrepo

Foto: Pikrepo

Student Party Dante zei donderdag tijdens de faculteitsraad dat over de woorden van Sijtsma geen twijfel moet bestaan: “Het mag niet.” De studentenfractie voelde naar aanleiding van zijn woorden in een e-mail geen noodzaak meer om de discussie over het thema ‘paperless is more’ voort te zetten.

Docenten dringen aan op papieren printje

Na een initiatief van studentenfractie SAM mogen studenten sinds september 2018 hun papers digitaal inleveren. Onder het motto ‘paperless is more’ moest papier worden bespaard en het gemak voor studenten worden vergroot.

In de praktijk bleven docenten tot voor kort aandringen op een printje. Volgens hen leidt de maatregel om papier te besparen tot onnodig veel werkdruk en heerst er kritiek onder studenten op het houden van posterpresentaties. De docentenfractie reageerde dan ook vol onbegrip op de woorden van de rector.

Decaan niet blij met beslissing

Vice-decaan onderwijs Sander Bax wil docenten zo veel mogelijk proberen tegemoet te komen. “Andere faculteiten steunen ons hier niet in, maar om jullie te helpen hopen we het toch op een of andere manier binnen de faculteit te reguleren,” zei Bax tijdens de faculteitsraad. Hij stelde voor dat docenten zelf moeten komen met momenten waarop zij een uitzondering op de regel zouden willen.

Ook decaan Boudewijn Haverkort reageert niet positief op de woorden van de rector: “Het is een maatregel. Ik ben ook niet blij met het besluit, maar we kunnen er niets anders van maken.”

Het faculteitsbestuur geeft aan gehoor te zullen geven aan de oproep van de rector. Als docenten onderwijskundige redenen aan kunnen voeren, dan mogen zij bij uitzondering een beroep doen op ondersteuning bij het printen van papers.

Ondermijning van besluit universiteitsraad

Tijdens de vorige faculteitsraad in november werd duidelijk dat TSHD het recht om papers digitaal in te leveren wilde intrekken op het moment dat een docent daarvoor gegronde bezwaren zou hebben. Daarmee wilde de faculteit docenten tegemoetkomen die door de maatregel een hogere werkdruk zouden ervaren.

Tegelijkertijd zou daarmee het besluit van de universiteitsraad, dat alle Tilburgse studenten het recht geeft om papers digitaal in te leveren, ondermijnd worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.