Coronavirus: zorgen over skivakantie van 900 Vindicatleden naar Noord-Italië

Coronavirus: zorgen over skivakantie van 900 Vindicatleden naar Noord-Italië

Afgelopen zaterdag vertrokken 900 leden van het Groningse studentencorps Vindicat naar Noord-Italië voor een skitrip van een week. Hoewel hun bestemming Sestriere ongeveer 200 kilometer van de daadwerkelijke Corona-haarden ligt, is er toch onrust over ontstaan. De PVV stelde gisteren zelfs Kamervragen.

“Is het slim om nu actief het gevaar op te zoeken in een regio waar honderden besmettingen zijn vastgesteld en helaas zelfs slachtoffers zijn gevallen?”, twitterde PVV-kamerlid Chris Jansen. Dezelfde vraag stelde de partij gisteren in de Kamer.

Volgens Floris Hamann, Senatus Rector van Vindicat, hoeft niemand zich zorgen te maken. In Dablad van het Noorden (DvhN) vertelde Hamann gisteren nog dat de studentenvereniging in nauw contact staan met zowel het RIVM, de GGD en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Geen van die partijen heeft hen afgeraden om te gaan. Mocht het advies over de regio Piëmonte veranderen, dan gaan ze terug.

Hanneke Mensink, woordvoerder van Veiligheidsregio Groningen en de GGD, bevestigt zijn verhaal in DvhN: “We hebben een directe lijn met Vindicat en bellen zeer regelmatig over de situatie. Zodra iemand griepverschijnselen krijgt, moet die persoon zich afzonderen. En we houden de situatie in de gaten, die kan namelijk per dag veranderen.”

Piëmonte ondertussen wel regio met ‘wijdverspreide transmissie’

Dat de situatie snel kan veranderen blijkt wel uit het aangepaste advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, een dag nadat de Vindicaters naar Italië vertrokken. Sinds zondag geldt in de regio Piëmonte namelijk reisadvies geel: dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn en dat de lokale autoriteiten maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Op de website van het RIVM staat bovendien dat Piëmonte ondertussen ook behoort tot de regio’s met ‘wijdverspreide transmissie’. Andere landen en regio’s die tot die categorie behoren zijn: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, de Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.

Volgens het RIVM moet een persoon die in de afgelopen 14 dagen is teruggekeerd uit zo’n regio en koorts en luchtwegklachten heeft, gezien worden als een ‘verdacht geval’. Verdachte gevallen moeten direct door behandelaren aan de GGD gemeld worden.

Het is echter de vraag of de Vindicatleden veel in aanraking zullen komen met andere mensen buiten hun eigen vereniging. “Alle kroegen zijn door ons afgehuurd en we vullen elke hotelkamer en studio. Het hele dorp is van ons. Zoiets maak ik maar één keer in het leven mee”, vertelde een enthousiaste Hamann in DvhN.

Reactie RUG

De reis naar Italië is Vindicats eigen verantwoordelijkheid, vindt de universiteit van Groningen. RUG-woordvoerder Jorien Bakker in DvhN: “Er is geen negatief reisadvies voor dat deel van Italië. Ze zijn geen onderdeel van ons en maken hun eigen afweging. Voor zover ik weet, hebben ze constant overleg met betrokken instanties.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.