Let op bij online winkelen: wie is de verkoper?

Online marktplaatsen zoals bol.com verkopen ook producten van externe partijen. Maar waar kunnen mensen aankloppen als ze een probleem hebben? Volgens TiU-promovenda Anne de Vries moet de wetgeving worden aangepast.

Beeld Pixabay

Beeld Pixabay

Consumenten hebben het in Nederland goed voor elkaar. Met name online winkelaars worden in de watten gelegd. Producten worden vaak gratis thuisbezorgd. Als er iets mis mee is of de koper zich bedenkt, kan het allemaal binnen een paar weken kosteloos weer worden teruggestuurd. Consumenten hebben rechten.

Er lijkt niets mis te kunnen gaan, maar schijn bedriegt. “Het probleem is dat je die rechten niet hebt via het platform, maar via de verkoper,” zegt promovenda aan de rechtenfaculteit Anne de Vries op Radio1. Zo is bol.com wel bekend geworden als online verkoper, maar is het tegenwoordig ook een platform waarop externe partijen hun producten verkopen. Ook bijvoorbeeld Amazon en Vakantieveilingen fungeren steeds meer als online marktplaats.

Consumenten denken iets veilig bij een bekende internetreus te kopen, maar doen in werkelijkheid zaken met een externe verkoper. Vaak is onduidelijk wie dat is. Werkt een magnetron niet goed, is de babyvoeding over de datum? Grote bedrijven zijn geoliede machines die niet opkijken van een retourtje meer of minder. Bij externe partijen is het maar de vraag of ze het consumentenrecht naleven. De positie van de consument wordt zo ondergraven.

Volgens De Vries moet de wet worden aangepast. “Ik vind dat je naar beide partijen zou moeten kunnen,” zegt ze op Radio1. Omdat het aanpassen van de wet een tijdrovend proces is, stelt de promovenda voor dat online marktplaatsen zelf alvast zorgen voor meer duidelijkheid. “Zo kun je bijvoorbeeld ‘partner van bol.com’ vervangen voor ‘externe verkoper’.”

Online winkelaars raadt ze aan uit te zoeken wie de verkopende partij is. Daarvoor moet vaak doorgeklikt worden. Ook adviseert ze online te zoeken naar ervaringen van anderen met de verkoper. Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.