Tom van der Rijt: ‘Het leuke van voorzitter zijn? Je mag je overal mee bemoeien’

Tom van der Rijt: ‘Het leuke van voorzitter zijn? Je mag je overal mee bemoeien’

Je kunt ze de CEO’s van de studentenwereld noemen, de voorzitters van de faculteitsverenigingen. Wie zijn ze, wat doen ze? Univers interviewde de voorzitters van Asset, Magister JFT, IDEA en sportkoepel FOSST. Ze werken, vaak wat achter de schermen, voor de belangen van duizenden studenten. Deze week: Tom van der Rijt, voorzitter van Magister JFT, de faculteitsvereniging van Tilburg Law School.

De bachelor Ondernemingsrecht is binnen. Alweer een opleiding afgerond. En nu een master. Maar welke? Tom van der Rijt is er nog niet helemaal uit. Een ideaal moment daarom om eens wat anders te doen. Hij is nu voorzitter van faculteitsvereniging Magister JFT. “Zo had ik het voor ogen. Eerst mijn bachelor halen en dan een bestuursjaar, voordat ik aan een master begin. Een jaar om eens wat anders te doen dan studeren.”

Tom ver der Rijt op de Magister JFT bestuurskamer. Foto: Dolph Cantrijn

Tom ver der Rijt op de Magister JFT bestuurskamer. Foto: Dolph Cantrijn

“Een bestuursjaar is een goede manier om mezelf te ontwikkelen. Je moet met mensen samenwerken, met de universiteit, met bedrijven. Daarmee ontwikkel je skills die je niet krijgt met het volgen van vakken, of met een stage. Dat merk je al vanaf het begin. Voordat je voorzitter wordt, heb je te maken met een hele sollicitatieprocedure. Je hebt een eerste gesprek met een sollicitatiecommissie. Die brengt advies uit en daarna heb je een gesprek met het bestuur. De procedure lijkt best al op een sollicitatieproces uit het bedrijfsleven.”

Samenwerken met anderen

“Mijn sterke punten zijn denk ik dat ik rustig ben en goed kan relativeren. Ik ben ook een redelijk sociaal persoon. Van tevoren denk je dat het dan wel goed zit, maar in de praktijk kan dat toch anders werken.  Magister heeft vijf fulltimers als dagelijks bestuur. In het begin is het toch aftasten hoe je met z’n allen gaat samenwerken. Ik merkte bijvoorbeeld dat relativeren ook kan betekenen dat je ergens heel makkelijk over doet, terwijl anderen het juist serieus nemen.”

‘Ik vind het belangrijk dat je veel je gezicht laat zien’

“Als bestuur willen we de vereniging uiteindelijk naar een hoger niveau tillen. En dat we met z’n allen een goed jaar neerzetten voor de leden. Zodat we straks alles achterlaten met het gevoel: we hebben iets bereikt. Als voorzitter werk je heel veel achter de schermen, je hebt een heel faciliterende rol. Uiteindelijk komt het erop neer: als alles netjes loopt, heb jij je taak gedaan. Overdag zit ik veel op de verenigingskamer, maar ’s avonds zijn er vaak ook nog activiteiten die ik bezoek. Snelpleitwedstrijden, bedrijvendagen, congressen, lezingen, kantoorbezoeken, pubquizzen. Ik vind het belangrijk dat je veel je gezicht laat zien.”

Neem het leven zoals het komt

“Ondernemingsrecht leek me een leuke studie. Rechten is maatschappelijk interessant en heel breed. Na het vwo wist ik niet zo goed wat ik wilde studeren. En dat bedoel ik in de zin van: er waren heel veel studies die ik leuk vond. Deze keuze voelde goed en achteraf heb ik daar geen spijt van gehad, het is alleen maar positief. Ik neem het leven een beetje zoals het komt. Ik heb mijn bachelor in drie jaar gehaald. Niet met de beste punten ooit, maar dat is ook goed.”

“Ik heb in de afgelopen jaren al in de activiteitencommissie van Magister gezeten en in commissie die de juridische bedrijvendagen organiseert. Ik ben ook zes maanden op exchange geweest in Schotland, in Edinburgh. Leuke stad, leuke mensen, heel bijzonder om een half jaar ergens anders te wonen. Het is niet super ver weg, zoals Singapore of Australië, maar als je uit het vliegtuig stapt moet je verder toch jezelf zien te redden.”

Overal mee bemoeien

“Ik wilde voorzitter worden omdat daarin de meeste uitdagingen te vinden zijn. Het leuke is, je mag je overal mee bemoeien. Ik ben in veel dingen geïnteresseerd en er zijn veel zaken waar je over na moet denken. Dat vind ik ook hartstikke leuk. De grootste uitdaging voor mij, waar ik ook het meest van leer, is het leiden van vergaderingen en openbaar spreken.”

“Er zijn niet echt taken die ik heel vervelend vind om te doen. Ik denk dat ik van tevoren al een vrij goed beeld had van wat het werk allemaal inhoudt. Voordat ik solliciteerde, ben ik al koffie gaan drinken met mijn voorganger. Wat houdt het precies in, waar gaat het om? En in de zomer was er de overdracht. Daarbij heeft hij de dagelijkse gang van zaken overgedragen. Dat speelt er, daar moet je mee verder. Hij gaf me ook de boodschap mee: je komt het verste door jezelf te blijven.”

 


 

Magister JFT

Magister JFT is de faculteitsvereniging van Tilburg Law School. Het dagelijks bestuur bestaat uit zes fulltime bestuursleden. Magister JFT wordt gevormd door 6 kamers: AD REM, E-Law, Global Law, Juribes, Livius en medezegenschapsfractie Vrijspraak. Ook zijn er in totaal nog 18 commissies.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.