Thuiswerkers, pas op voor corona-phishing mails!

Er circuleren momenteel veel phishing mails met nepnieuws over het coronavirus, waarschuwt ict-organisatie SURF. Thuiswerkers moeten goed opletten.

Phishing

Nu het land is ontregeld door de coronacrisis, slaan cybercriminelen hun slag. Ze verspreiden gevaarlijke phishing mails uit naam van het RIVM, met zogenaamd belangrijke updates over het virus. Andere fraudeurs doen zich voor als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC).

Verschillende universiteiten waarschuwen voor phishing mails, ook Tilburg University. Op haar website geeft de universiteit tips om phishing mails te herkennen. Mocht er sprake zijn van twijfel, dan wordt medewerkers en studenten aangeraden om het CERT team te informeren.

“We zien meerdere berichten die je ogenschijnlijk willen helpen om vast te stellen of je coronasymptomen hebt”, zegt SURF-woordvoerder Lonneke Walk. “Helaas zit daar vaak malware of phishing achter. Iedereen moet dus zoals altijd, ook thuis, alert blijven op valse mails.”

Geen vergelijking

In verband met de coronacrisis heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een lijst met voorzorgsmaatregelen voor thuiswerkers online gezet. Zorg bijvoorbeeld voor een vertrouwde en beveiligde netwerkverbinding, maar denk ook goed na over de informatie die je deelt in appberichten of tijdens een videogesprek. Voor verdachte mails geldt zoals altijd: geen bijlages openen of zomaar op linkjes klikken.

Of het grote aantal thuiswerkers voor meer cyberaanvallen gaat zorgen, is niet bekend. “Er hebben nog nooit zoveel mensen thuis gewerkt, dus het is moeilijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren”, zegt een woordvoerder van het NCSC. “Maar het is zeker verstandig als instellingen hun medewerkers nog eens extra waarschuwen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.