Wetenschappers zetten huiskamercolleges op YouTube

Docenten van verschillende Nederlandse universiteiten zetten gratis huiskamercolleges online. Op het YouTube-kanaal Quarantaine Colleges zijn ook uploads van een Tilburgse wetenschapper te bekijken: psycholoog Ellen Dreezens geeft vanuit haar woonkamer college over geluk terwijl ze haar konijnen voert.

“Kijk, dit is dus één van de dingen die mij heel erg gelukkig maken”, klinkt de stem van TiU-docent Ellen Dreezens. “Twee konijnen in een hok, die zin hebben in brokjes en die iedere keer heel schattig – je zal het zo zien – met hun bekjes over het randje komen. Leuker dan dat wordt het niet, toch?”

Dit is geen persoonlijk videobericht aan een thuiszittend familielid, maar een college over geluk. De konijnen van psycholoog Ellen Dreezens dienen als voorbeeld om uit te leggen wat ‘hedonic adaptation’ is, waarom mensen gewend raken aan geluk en hoe het komt dat de eerste happen (of brokjes) het lekkerst zijn.

Quarantaine Colleges

Op Quarantaine Colleges kunnen docenten colleges uploaden die ze thuis hebben opgenomen. Behalve de psychologiecolleges van Ellen Dreezens zijn er op dit moment ook huiskamercolleges over filosofie, computerwetenschappen en taalkunde te zien.

Het YouTube-kanaal is een initiatief van de Universiteit van Nederland en hoogleraar Marc van Oostendorp van de Radboud Universiteit Nijmegen. Quarantaine Colleges verzamelt open lesmateriaal, gemaakt door docenten die vanwege het coronavirus thuiszitten en met video aan de slag gaan. Zo kunnen studenten en andere geïnteresseerden gratis online colleges volgen tijdens de coronaquarantaine. 

Docenten die hun huiskamercollege willen uploaden, kunnen dat hier doen. 

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.