Videoboodschap rector magnificus Klaas Sijtsma: “Studenten rekenen op ons”

Videoboodschap rector magnificus Klaas Sijtsma: “Studenten rekenen op ons”

Een rector magnificus die vanaf zijn zolder de universiteit toespreekt, het is een unicum. Klaas Sijtsma doet het tijdens deze coronacrisis. In een vlog wenst hij de universitaire gemeenschap veel kracht en sterkte toe. Het zijn angstige en verwarrende tijden, maar hij is optimistisch.

In korte tijd, merkt Sijtsma op, heeft zich een revolutie voltrokken. Van een onderwijsinstituut dat real-time fysieke colleges geeft, is de universiteit veranderd in een digitale onderwijsfaciliteit die 24/7 open is.

Het gaat nog niet altijd even vlekkeloos, maar de universiteit werkt er hard aan om ervoor te zorgen dat vakken goed online te volgen zijn, zegt Sijtsma. Ook wordt er gewerkt aan het mogelijk maken van online tentamens.

Zijn advies aan studenten: “Studeer hard. Ontcijfer boeken, artikelen en slides van kaft tot kaft.” Zo worden studenten de experts die de maatschappij nodig heeft. Waar mogelijk zal de universiteit te hulp schieten, zoals bij de versoepeling van het bsa.

Aan het junior personeel vraagt Sijtsma om mee te denken. De universiteit wil weten waar het werk vast dreigt te lopen, zodat geholpen kan worden. “Maar zoek ook je eigen oplossingen,” zegt hij. “Neem je lot zoveel als mogelijk in eigen hand. Doe dit samen met je begeleider.” Als het nodig is om een planning los te laten, zegt hij, doe dat dan en maak een nieuwe.

Op ervaren wetenschappers doet hij een beroep het onderwijs in deze crisistijd boven het onderzoek te stellen. Het kost veel tijd om online onderwijs en tentaminering in goede banen te leiden. “Onderwijs is onze primaire zorg, onze studenten rekenen op ons. Als het nodig is, zet dan je onderzoek even stil tot er betere tijden aanbreken.”

Uiteindelijk, zegt hij, komt de universiteit sterker uit deze crisis. “De pandemie is er niet voor altijd. Wanneer we hier later op terugkijken, zullen we zien dat we veel geleerd hebben.” 

Bekijk de vlog

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.