Robot als vervanger bij afstuderen

Voor de Japanse BBT University is digitaal onderwijs geen probleem. De Business Breakthrough University is volgens hun site in Japan de eerste aanbieder van een honderd procent online bachelor programma business administration, sinds 2010. Ook begonnen ze al in 2005 een online MBA programma. Maar een diploma-uitreiking is andere koek. Gedwongen door de coronacrisis hebben ze ook daar iets op gevonden: robots als plaatsvervangers van afgestudeerden.

De ceremonie vond zaterdag 28 maart plaats in een zaaltje in het Grand Palace Hotel in Tokyo. De vier afstudeerders werden vervangen door vier levensgrote robots in vol ornaat, dus met cap en gown. Met tablets als hoofd, waarmee de kandidaten virtueel verbonden waren, en een houder als handen waarin de diploma’s fysiek overhandigd werden. Via Zoom konden medestudenten de ceremonie volgen.

De ceremonie was een initiatief van decaan Shugo Yanaka. Op de site van de universiteit zegt hij: “Hoewel corona-maatregelen nodig zijn, maakt de introductie van avatars een warme online afstudeerceremonie mogelijk. We hopen dat dit initiatief nuttig zal zijn voor onderwijsinstellingen die moeite hebben met het houden van afstudeer- en toegangsceremonies.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.