Digitaal promoveren voor het oog van de wereld

Ook voor een promotie hoef je nu de deur niet meer uit. Vrijdag 17 april heeft Chris Hartgerink de primeur van de eerste volledig digitale promotie op Tilburg University. Om dat allemaal in goede banen te leiden wordt een heel blik aan hulpmiddelen opengetrokken. Met Zoom, Skype en een livestream, zodat de hele wereld kan meegenieten.

Catheder

Een promotie is normaal gesproken een heel spektakel. Eerst probeert de promovendus, of promovenda, aan een zaal vol collega’s, familie, vrienden en belangstellenden uit te leggen waar de promotie eigenlijk over gaat (in het geval van Hartgerink: Contributions towards understanding and building sustainable science), waarna een groep hoogleraren in toga in optocht de zaal betreedt om de kandidaat daar eens duchtig over aan de tand te voelen.

Traditionele Hora Est

Daaraan wordt digitaal zoveel mogelijk vastgehouden, legt pedel Renata van Leeuwaarde uit. Terwijl het publiek via een livestream de gebeurtenissen kan volgen komen de promovendus en promotiecommissie samen in Zoom. Uiteindelijk meldt zich daarin ook een pedel in vol ornaat om met de traditionele woorden ‘hora est’ te vertellen dat het tijd is. Tijd voor de promotiecommissie om zich terug te trekken in een Skype for Business-meeting om te besluiten of het goed is, waarna ze terugkeren in de Zoom en de livestream om, hopelijk, de promovendus te feliciteren en lovend toe te spreken.

Wat ontbreekt is het uitreiken van de bul, die zal per post moeten worden verstuurd. “Voorlopig is dit de norm der dingen,” verzucht Van Leeuwaarde, “we volgen hierin de adviezen van de overheid. Alles wat we af kunnen handelen, handelen we af. We geven promovendi de keuze om het digitaal te doen, of uit te stellen. We willen ze daarin zoveel mogelijk tegemoetkomen, er hangt voor hen toch veel van af. Misschien dat we in het najaar voor hen nog een plechtigheid en een feestelijke bijeenkomt organiseren, als mensen daar belangstelling voor hebben.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.