Negen Tilburgse wetenschappers krijgen NWO-beurzen voor corona-onderzoek

Negen Tilburgse wetenschappers krijgen NWO-beurzen voor corona-onderzoek

Over de hele wereld is alles even anders in deze tijden van coronacrisis. Maar wat betekent dat voor gezinnen, bedrijven of onze geestelijke gezondheid? Hoe gaan we daar mee om? Veel valt daarin te onderzoeken, maar dan moet er nu mee begonnen worden. In een snel beurstraject heeft NWO negen beurzen toegekend aan onderzoekers van Tilburg University voor het verzamelen van data over de impact van de coronacrisis.

In totaal had NWO 1,5 miljoen beschikbaar om te verdelen. Dat bedrag wordt verdeeld over zo’n 30 onderzoekers, negen daarvan komen uit Tilburg.

Ouder en kind

Hedwig van Bakel onderzoekt de gevolgen van een lockdown op de gezinssituatie en het gedrag van ouders in veertig landen. De focus ligt op kind, conflict en crisis. Madelon Hendricx-Riem kijkt ook naar ouders en hoe die omgaan met de nieuwe situatie in Nederland, Italië en China. Waarom zijn sommige ouders in staat hun gezin goed te laten functioneren en andere niet? Verder wil Victor Pop weten of de crisis gevolgen heeft voor de mentale gezondheid van ouders rond de geboorte van hun kind.

Gevolgen voor het individu

Nadine Bol wil weten waarom sommige mensen zich wel aan de preventieve maatregelen houden en anderen niet; en of er verbanden zijn tussen risico inschatting en mediagebruik in Nederland. Tim Reeskens doet extra onderzoek binnen de European Values Studies naar mogelijke verschuivende normen en waarden in deze tijd. Gaëtan Mertens gaat meten hoe de mate van angst zich tijdens de coronacrisis heeft ontwikkeld in de loop van de tijd. Ook Willem Kop kijkt naar angst. Hij onderzoekt wie er risico loopt op COVID-19-gerelateerde problemen tijdens en in de nasleep van de epidemie.

App

Nuno Barros de Oliviera wil weten welke innovaties het bedrijfsleven ontwikkelt. Met behulp van een app zoekt hij naar innovaties die tijdens de lockdown zijn gemaakt. Hij verwacht dat daar in de toekomst voordeel mee te behalen valt. Tenslotte doet Mirjam van Reisen onderzoek naar migratiestromen en naar de besmetting van migranten met COVID-19.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.