Bedenk een alternatief voor proctoring
Elf maanden geleden schreef ik een column onder de titel De student centraal. De student centraal – of in het chic: ‘student centricity’ – is een van de uitgangspunten van Tilburg University. De student centraal roept direct associaties op met het idee dat de universiteit om jou draait, en met het gevoel geen anoniem nummer te zijn temidden van duizenden andere studenten. In deze tijden lijkt het vooral te slaan op de positie van de student ten opzichte van zijn webcam.
De coronacrisis biedt studenten sowieso de mogelijkheid om het gevoel te krijgen dat de universiteit om hen draait. Je docent komt in deze tijden gewoon via Zoom je studentenkamer binnen en met wat inlevingsvermogen kun je zelfs de rector je persoonlijk zien toespreken. Daar moet je normaal toch een bijzonderder prestatie leveren dan je computer openen.
De boodschap is echter niet het enige waarvoor de universiteit webcams gebruikt. Tilburg University kijkt namelijk sinds kort mee wanneer je een tentamen maakt. Proctoring heet dat met een term die de privacy inbreuk verbloemt.
Tilburg University gebruikt Proctorio, een extensie die studenten moeten toevoegen aan Google Chrome. En Proctorio wil nogal wat van studenten weten. De extensie krijgt toegang tot je webcam (heb je die niet, dan moet je er een aanschaffen), microfoon, je locatie, het klembord en de websites die worden bezocht en programma’s die worden gebruikt. Bovendien kan de extensie enkel worden gebruikt in Google Chrome en moeten studenten ook akkoord gaan met de – niet bepaald privacyvriendelijke – gebruiksvoorwaarden van Chrome. Proctorio valt daarenboven onder de zwaar bekritiseerde US-EU-Privacy Shield, waardoor het niet aan alle voorwaarden van de AVG hoeft te voldoen.
Iedere andere extensie die zo vergaand in je computer wil meekijken zal direct als spyware worden aangemerkt, maar kennelijk vindt Tilburg University dit acceptabel. Bovendien belast Proctorio je internetverbinding en je computer extra, waardoor studenten met een goede computer en betere wifi meer tijd hebben voor hun tentamen dan studenten die dat niet hebben.
‘Iedere andere extensie die zo vergaand in je computer wil meekijken, zal direct als spyware worden aangemerkt’
Universiteiten zijn verplicht om een alternatief aan te bieden voor dit soort tentamens, maar Tilburg neemt het daarmee niet zo nauw. ‘Als ze het tentamen niet digitaal maken, lopen ze minstens een halfjaar studievertraging op,’ noteert Univers. Dat is nauwelijks een vrije keuze te noemen.
Volgens de universiteit staat ze met de rug tegen de muur. ‘We willen voorkomen dat studenten zich in september niet kunnen inschrijven voor een volgend studiejaar omdat ze tentamens hebben gemist,’ zegt woordvoerder Tineke Bennema tegen de Volkskrant. Dat is echter te gemakkelijk. Aan andere universiteiten zijn eind maart al tentamens aangepast zodat ze online en zonder proctoring door konden gaan. Hoewel iedereen nu extreem hard werkt is het niet onmogelijk om in anderhalve maand een tentamen zo aan te passen dat proctoring overbodig wordt.
Bovendien zijn er allerlei overgangsregelingen te bedenken waardoor studenten niet meteen een half jaar studievertraging hoeven op te lopen, bijvoorbeeld door studenten met grote bezwaren de kans te bieden wel om een tentamen op de universiteit, of door ze een vervangende opdracht te geven. Voor een universiteit die de student centraal zet, kan dat geen grote moeite zijn.