Fractie SAM wint verkiezingen universiteitsraad, Fractie Front een zetel minder

Fractie SAM wint verkiezingen universiteitsraad, Fractie Front een zetel minder

Fractie SAM heeft de verkiezingen voor de universiteitsraad gewonnen. De partij is komend jaar met vijf zetels in de raad vertegenwoordigd. Fractie Front levert een zetel in en moet het komend jaar met vier zetels doen. 

20200416_VerkiezingenST

De winst van Fractie SAM mag opmerkelijk genoemd worden. Zes jaar lang waren de rollen omgekeerd en was Fractie Front met vijf zetels de grootste studentenpartij in de universiteitsraad. Vandaag, nadat de laatste stemmen zijn geteld, blijkt dat komend jaar Fractie SAM de titel ‘grootste studentenpartij van Tilburg University’ mag dragen. Het verschil tussen de twee partijen is miniem: Fractie SAM wint met zeven stemmen meer dan Fractie Front.

Lisa Wintjes, lijsttrekker van Fractie SAM, is euforisch: ‘We hadden hierop gehoopt. Maar of het ons ook zou lukken om de grootste te worden, dat weet je nooit. Dit voelt voor ons als een historische overwinning.’ Wintjes bedankt iedereen die op Fractie SAM heeft gestemd en de partij heeft gesteund. Kan ze de winst verklaren? ‘Iedereen heeft echt ontzettend hard gewerkt, dat lijkt zich uit te betalen.’

Fractie Front nog vol goede moed

Fractie Front baalt, maar is vol goede moed. ‘We zijn nog altijd heel trots op alles wat we bereikt hebben, en we zullen ons ook komend jaar onverminderd inzetten,’ zegt lijsttrekker Demi Schaap. ‘Natuurlijk is het zuur om met zeven stemmen verschil te verliezen, maar het geeft ook aan dat we het gewoon goed hebben gedaan. We waren er bijna.’

Het is koffiedik kijken, benadrukt Schaap, maar de lege campus kan weleens in het nadeel van Fractie Front hebben gewerkt. ‘Normaal zijn we erg goed in campagnevoeren op de campus. Dat doen we ook altijd met veel plezier. Dat we dit jaar alleen online campagne konden voeren is misschien van invloed geweest op de uitslag. Maar zeker weten doe je dat nooit.’

Lage opkomst

Het opkomstpercentage ligt dit jaar op 29,8 procent. Dat is fors lager dan vorig jaar. Toen lag het opkomstpercentage op 41,75 procent. Fractie SAM wint met 2.321 stemmen, Fractie Front haalt 2.314 stemmen binnen: een verschil van zeven. In totaal brachten 4.635 studenten hun stem uit.

Vanwege de coronamaatregelen konden de studentenpartijen dit jaar geen campagne voeren op de campus. De uitslag werd om vijf uur vanmiddag in een lege aula via een videostream bekendgemaakt. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.