Verkiezingen faculteiten: Active-partijen van Fractie Front slepen zetels binnen

Verkiezingen faculteiten: Active-partijen van Fractie Front slepen zetels binnen

Fractie Front zal komend academisch jaar ook op facultair niveau deelnemen aan de medezeggenschap. De studentenpartij veroverde tijdens de verkiezingen zetels in vier van de vijf faculteiten met haar Active-partijen.

Faculteitsraad TISEM

De uitkomst zorgt ervoor dat Fractie Front toch positief kan terugblikken op de verkiezingen. Voor het eerst in zes jaar verloor de partij de verkiezingen voor de universiteitsraad en ging Fractie SAM er met de winst vandoor. Daar staat tegenover dat Fractie Front succes boekte binnen de faculteiten. ‘We zijn hier erg blij mee. Het laat zien dat studenten achter het initiatief staan,’ laat Laura Groeneveld weten,  Algemeen Bestuurder Onderwijs en Onderzoek bij Fractie Front.

Gloednieuwe Active-partijen

Voor het eerst in de geschiedenis was Fractie Front dit jaar ook verkiesbaar op decentraal niveau, in de faculteiten. Hiervoor riep Fractie Front de decentrale Active-partijen (naar het motto van de partij, ‘for the active student’) in het leven, die de concurrentie moesten aangaan met de reeds bestaande facultaire studentenpartijen. Een gok: zaten studenten hier wel op te wachten? Ja dus, blijk nu.

Fractie Front behaalde twee zetels bij TiSEM (Tilburg School of Economics and Management), TLS (Tilburg Law School) en TSB (Tilburg School of Social and Behavorial Sciences). Bij de faculteit TSHD (Tilburg School of Humanities and Digital Sciences) veroverde Fractie Front een zetel. Voor de vijfde faculteit van Tilburg University, de Tilburg School of Catholic Theology, werden geen verkiezingen gehouden: aan deze faculteit is sowieso geen studentenpartij actief.

‘Het is een lastige klus om als gloednieuwe partij zetels te behalen,’ vertelt Groenveld. ‘Al helemaal gezien de huidige omstandigheden met Covid-19, waardoor we onszelf niet op de campus konden laten zien en alles online moest. De andere partijen hebben een stuk meer naamsbekendheid opgebouwd door de jaren heen. Juist daarom zijn we erg trots dat we aan iedere faculteit zetels hebben behaald en onze Active-partijen hier zelf kunnen gaan starten.’ 

Verschillen per faculteit

Iedere Active-partij van Fractie Front zal een eigen programma hebben, omdat iedere faculteit immers zijn eigen beleid voert. Maar dat wil niet zeggen dat er geen overeenkomsten zijn aan te wijzen, benadrukt Groeneveld. ‘De Active-partijen zijn erop gericht de actieve student te ondersteunen, wat logischerwijs inhoudt dat zij voor meer flexibiliteit in studieroosters willen zorgen. Verder hebben ze dezelfde focuspunten, waardoor veel Active-partijen onder het punt digitalisering bijvoorbeeld graag een online gedeeld platform met informatie voor studenten willen realiseren: met naslagwerken, maar ook informatie over de minorprocedure.’

Een ander gedeeld punt is internationalisering: ‘Elke Active-Partij heeft in zijn partijprogramma nieuwe doelen wat betreft grotere en gelijkere exchangemogelijkheden opgenomen.  Ook is het niet onbelangrijk dat we juist via dit initiatief meer samenwerking tussen de faculteiten willen creëren, om zo tot een meer uniform beleid te komen.’

Samenwerking met de andere facultaire partijen

De reeds bestaande facultaire partijen blijven in alle faculteiten de grootste.  Fractie ECCO (TiSEM), Fractie Vrijspraak (TLS) en Fractie Stimulus (TLS) behaalden ieder vijf zetels. Fractie Dante (TSHD) behaalde vier zetels. Er moet dus worden samengewerkt. En dat is een pikant punt, want de bestaande facultaire partijen lieten eerder weten dat ze niet blij waren met de Active-partijen van Fractie Front.

Groeneveld laat weten dat de Active-partijen actief het gesprek zullen aangaan. ‘We hopen op een voorspoedige samenwerking en zullen hier zelf ook zeker naar zoeken, vooral nu de verkiezingen voorbij zijn en per partij bekend is wie een zetel hebben gekregen. We hopen juist door de stimulerende werking van concurrentie de komende jaren het beste uit elkaar naar boven te kunnen halen in de faculteitsraden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.