Fraude bij online statistiektentamens in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar fraude die zou zijn gepleegd bij twee statistiektentamens. Vorige week zou bij online openboektentamens voor psychologiestudenten in WhatsAppgroepen overleg gepleegd zijn over vragen en antwoorden. Medestudenten die ook in die groepen zaten, sloegen alarm.

Illustratie: Jeroen de Leijer

Illustratie: Jeroen de Leijer

De examencommissie van de universiteit onderzoekt de zaak, meldt online universiteitsblad Ukrant. Studenten die in die groepen zaten, zijn opgeroepen om zich te melden. Met hen zal dan soepel worden omgegaan, zegt Maarten Derksen, de voorzitter van de examencommissie. Wie dat niet doet en wel wordt betrapt, kan rekenen op een forse straf. Mogelijk zelfs uitsluiting van het vak. Derksen: ‘Dat hebben we nog niet helemaal besloten, maar die kant gaat het wel op.’

Honor system

Aan de betreffende hertentamens, die vanwege de lockdown waren omgezet in digitale openboektentemens, namen honderden studenten deel. Daarbij werd geen gebruik gemaakt van proctoring, digitale surveillance. Volgens Derksen waren wel maatregelen genomen om fraude moeilijker te maken en de studenten moesten vooraf beloven dat ze niet zouden frauderen. Maar het blijft moeilijk, zegt hij: ‘Online tentamineren is een nachtmerrie natuurlijk, dat weet iedereen.’

Nabellen

Ondanks de fraude heeft de Groningse rechtenfaculteit toch besloten bij grote vakken over te gaan op ‘slimme’ openboektentamens en geen gebruik te maken van procotoring. Dat houdt onder andere in: geen opzoekvragen maar casussen waarover moet worden nagedacht, in willekeurige volgorde aangeboden. Je hebt maar een kans om te antwoorden, wijzigen is niet mogelijk. Studenten moeten ook twee uur lang beschikbaar blijven voor telefonische vervolgvragen. Zo’n vijf tot tien procent van de studenten zal een belletje krijgen. “Zodat je als examinator kunt inschatten of Pietje het tentamen ook daadwerkelijk heeft gemaakt en er niet iemand anders achter het toetsenbord zat,” legt rechtendecaan Jan Berend Wezeman uit aan Ukrant.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.