De wetenschap achter het ziekenhuis

Door de coronacrisis is het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis veelvuldig in het nieuws. Tilburg University werkt al jaren nauw samen met dit ziekenhuis en verricht er uiteenlopende onderzoeken. In deze serie brengt Univers een viertal onderzoeken onder de aandacht.

Cardioloog Jos Widdershoven. Foto: Ton Toemen

Cardioloog Jos Widdershoven. Foto: Ton Toemen

Waarom is een vrouwenhart anders dan een mannenhart? Kan slimme software helpen bij het vinden van betere behandelmethoden voor mensen met een hersentumor? Wat doet ziekte eigenlijk met de psyche van de mens? En wat voor juridische problemen kunnen er ontstaan bij besluitvorming door medisch specialisten en hun patiënten?

Het is maar een greep uit de vele onderzoeksvragen waar Tilburgse wetenschappers zich in samenwerking met het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis mee bezighouden. Nee, een medische faculteit heeft Tilburg University niet. En toch leveren Tilburgse onderzoekers een grote bijdrage aan de verbetering van de medische zorg in al haar facetten. Ze zijn dan ook vaak in het ziekenhuis te vinden, waar ze samen met medisch specialisten werken aan resultaatgericht onderzoek. Want achter ieder gezond hart zit een goed stel hersens.

In de serie ‘De wetenschap achter het ziekenhuis’ licht Univers een viertal onderzoeksprojecten en wetenschappers uit.

Deel 1: Mariska de Jongh, programmamanager, over het We Care-project

Deel 2: Jos Widdershoven, cardioloog en hoogleraar, over het vrouwenhart

Deel 3: Jan Anne Roukema, emeritus hoogleraar ‘Kwaliteit van Leven’, over de impact van ziekte op een mens 

Deel 4: Geert-Jan Rutten, neurochirurg, over slimme software bij hersentumoren

 

 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.