Met Datathon op zoek naar antwoorden

Neurochirurg dr. Geert-Jan Rutten gaat met vijftig studenten in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in de Pattern Datathon Challenge 2020 aan de slag.  Hopelijk gaan ze hem  helpen een stap in de goede richting te zetten in zijn speurtocht naar betere behandelmethoden voor mensen met een hersentumor.

Neurochirurg Geert-Jan Rutten. Foto: Ton Toemen

Neurochirurg Geert-Jan Rutten. Foto: Ton Toemen

“Wij doen nu al tien jaar onderzoek naar indicatoren waarmee wij kunnen voorspellen hoe een patiënt na een hersenoperatie zal gaan reageren op de ingreep”, vertelt  de specialist. “Patiënten met ogenschijnlijk dezelfde aandoening die een gelijke behandeling ondergaan, komen toch niet allemaal even goed uit de operatie. Waarom dat zo is, dat zouden we graag ontdekken.”

Rutten en zijn team in het ETZ werken in deze onderzoeken samen met het departement cognitieve neuropsychologie. “Al die tijd is een van onze voornaamste vragen waarom veel personen die we behandelen na de ingreep last blijft houden van vermoeidheid en concentratieproblemen.”

Diverse promovendi hebben zich al op dat vraagstuk gestort, het finale antwoord is in de afgelopen jaren nog niet gevonden. Desondanks komt het moment waarop de patiënt een steeds beter op het individu afgestemde behandeling tegemoet kan zien iedere keer een beetje dichterbij. “Ik wil echter ook achterhalen waarom we nog steeds niet bij dat laatste stukje kunnen komen. Hoe komt het dat zoveel mensen na onze ingreep mentaal vermoeid blijven? We hebben eigenlijk geen goed idee waar dat in zit”, verzucht Rutten. “Veel risico’s die het denkvermogen, de spraak of de fysieke functies betreffen kunnen we vooraf met een MRI in beeld brengen en voorspellen, maar niet dat wat veroorzaakt dat mensen last houden van concentratieverlies en vermoeidheid.”

Rutten vervolgt: “Patiënten die met een hersenaandoening bij ons komen worden op verschillende manieren onderzocht. We brengen vooraf hun cognitieve capaciteiten in beeld met een aantal gecomputeriseerde testen en vragenlijsten die we samen met de TiU hebben ingebed in ons zorgpad. Daarna gaan ze door de MRI-scan om de plaats van de hersentumor in beeld te brengen. En na de daaropvolgende chirurgische ingreep krijgen zij opnieuw een lijst voorgelegd met allerlei vragen over hoe zij hun eigen gezondheid en functioneren ervaren.”

Dataton Challenge

De 50 studenten die zich bekwamen in data-sciences gaan nu op een nieuwe en verfrissende manier naar met name de MRI-uitkomsten van een groot aantal van deze neurochirurgische patiënten kijken. “Wij leveren de data van een groep patiënten die we hebben behandeld, de universiteit beschikt over de mensen die weten hoe ze artificiële intelligentie moeten inzetten om dit soort gegevens te analyseren”, verklaart Rutten deze jongste samenwerking tussen ETZ en TiU.

De Datathon Challenge is een jaarlijkse activiteit van Pattern, de studievereniging van data-science studenten. In teams van 4 tot 5 studenten gaan ze in marathonzitting van 24 uur in het ziekenhuis zelf aan de slag. Tijdens de editie van dit jaar zullen de studenten gebruikmaken van AI, zelflerende computerprogramma’s en algoritmes.

Rutten weet dat de landelijke autoriteit AP die toeziet op de privacy bij het gebruik van algoritmes die persoonsgegevens verwerken, daaraan strenge voorwaarden stelt. “Vandaar dat alle privégegevens door ons geanonimiseerd worden.”

“Ons team zal die anonieme patiëntinformatie ook voorbewerken en klaarzetten in een bepaald format. Tijdens de gezamenlijke instructie op gaan we uitleggen waar we naar op zoek zijn”, zegt Rutten. “We hopen dat de studenten in de 24 uur dat ze in het ziekenhuis werken nieuwe patronen ontdekken in de data die ons vertellen waarom patiënten individueel steeds anders reageren op behandelingen waarvan wij nu zeggen dat die voor al die patiënten gelijk waren.”

Rutten: “Het zou mooi zijn als zij ons op nieuwe ideeën brengen door hun analyses van de MRI-scans. Wellicht dat we daarna nieuwe slimme computerprogramma’s ontwikkelen zodat we op termijn toekomstige patiënten nog beter individueel kunnen behandelen.”

De Datathon Challenge is door de coronacrisis komen te vervallen en zal op een later moment van start gaan.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.