Van hostiehonger tot rochelreservering: de katholieke coronabegrippen van Bosman

Van hostiehonger tot rochelreservering: de katholieke coronabegrippen van Bosman

Van een pandemietje meer of minder zal de katholieke kerk na duizenden jaren niet opkijken, zou je verwachten. Toch laat de coronacrisis ook in de kerk zijn sporen na. Zozeer zelfs dat de Tilburgse theoloog Frank Bosman samen met Eric van den Berg en Peter van Zoest een overzicht van katholieke coronabegrippen heeft samengesteld. Zo kom je te weten hoe een ‘heilig peutertje’ ineens weer heel nuttig kan zijn.

Heilige communie, een gebrek daaraan kan leiden tot hostiehonger. Foto: Pixabay

Heilige communie, een gebrek daaraan kan leiden tot hostiehonger. Foto: Pixabay

Het nieuwe normaal leidt tot heel wat nieuwe woorden en tot nieuwe betekenissen van juist hele oude begrippen, noteren de auteurs. Met een vette knipoog hebben ze daarom deze week een Lexicon van Katholieke Coronabegrippen laten verschijnen.

Bijvoorbeeld met een woord als hostiehygiëne. Volgens de auteurs betekent dat: “Bedienaren worden geacht tijdens een viering minimaal zeven maal zeven de handen met desinfecterende zeep en schoon Lourdeswater te reinigen, waarbij zij om het hoofdaltaar het lied Corinna, Corinna in de bluesversie van Eric Clapton zingen.” Ook reppen Bosman c.s. van een meezingverbod dat al zou leiden tot vernieuwingen als ‘neuriemissen, lipsync-diensten en de playbackeucharistie’.

Heilig peutertje

Ook hele oude begrippen blijken ineens weer helemaal geschikt voor de tegenwoordige tijd, de auteurs zijn niet te beroerd om dat uitgebreid uit de doeken te doen. Zo werd het communicatiepincet, ook wel ‘heilig peutertje’, ooit gebruikt door rijke kerkgangers om tanden te reinigen voor de communie. Nu kan daarmee de priester bij diezelfde communie een hostie hygiënisch uitreiken.

Als dat niet gebeurt kan dat overigens leidden tot hostiehonger, stellen de auteurs. Wat dan weer niet verward mag worden met de uitgehongerde inwoners uit Bologna die bij een beleg uit wanhoop kerken bestormden om dan maar de hosties te eten. En als de kerkdeuren weer open kunnen, moet er voor verkouden gelovigen een reserveringssysteem komen, volgens de auteurs staat dat al bekend als de rochelreservering.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.