Flexstuderen wordt mogelijk bij alle opleidingen en instellingen

Flexstuderen wordt mogelijk bij alle opleidingen en instellingen

Drukbezette studenten in heel Nederland kunnen straks flexstuderen. De proef wordt landelijk uitgerold. Zodat het naast studeren makkelijker wordt om bijvoorbeeld een onderneming te starten.

Beeld Pexels / bongkarn thankyakij

Beeld Pexels / bongkarn thankyakij

Ook studenten met een drukke agenda moeten een studie kunnen volgen. Daarom is het sinds 2017 aan enkele universiteiten en hogescholen mogelijk om te flexstuderen. Studenten betalen niet voor een heel collegejaar, maar alleen voor de vakken die ze volgen. Dit geeft topsporters, mantelzorgers en ondernemers de nodige ruimte.

Tilburg University doet mee aan de pilot. Het animo viel tot nu toe tegen, er meldden zich bijna geen studenten aan. Mogelijk had dat ook met de strenge eisen te maken, Tilburgse studenten moesten alsnog minimaal 30 studiepunten halen. Sinds dit collegejaar is dat verlaagd naar een minimum van 18 studiepunten, dat zijn drie reguliere vakken.

Het was nog niet zeker of het flexstuderen een blijvertje zou worden. De partijen VVD en PvdA hebben die twijfel vandaag weggenomen. Een motie om het flexstuderen wettelijk te verankeren, is aangenomen met een Kamermeerderheid. Betalen per studiepunt moet uiterlijk per september 2023 structureel mogelijk worden bij alle opleidingen en instellingen in Nederland. Zodat studenten ‘makkelijker een onderneming kunnen starten, mantelzorg kunnen verlenen of kunnen werken.’

Meer weten over flexstuderen aan Tilburg University? Bekijk de informatiepagina.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.