TiU-studententeam scoort met duurzaamheidsplan om afval te verminderen

TiU-studententeam scoort met duurzaamheidsplan om afval te verminderen

Door afvalstromen slim te vergelijken wordt duidelijk hoeveel supermarkten recyclen en kan de afvalberg verminderd worden. Met deze data-gedreven oplossing wint een team van zes TiU- en JADS-studenten de Sustainable Development Goals-challenge. 

Bron: Wikimedia Commons

Bron: Wikimedia Commons

Voor de challenge waren vijftien universitaire teams gekoppeld aan een bedrijf of organisatie om een duurzaamheidsprobleem op te lossen. Het Tilburgse team moest samen met de gemeente Den Bosch bedenken hoe de afvalberg verminderd kan worden met behulp van data.

TiU- en JADS-studenten Jeroen van Westen, Else Hagers, Levi Portier, Chanaya Chong Denegri, Yorick van Zweeden en Negina Kargar bedachten een dashboard. Daarop wordt overzichtelijk het resultaat weergegeven van een vergelijking van bekende afvalstromen uit supermarkten en drogisterijen met de daadwerkelijk gemeten afvalstromen bij verwerkers. Zo wordt duidelijk hoeveel retail-bedrijven recyclen en wat er nog te winnen is.

Volgens Raoul Beckers, die namens de gemeente Den Bosch bij het project betrokken was, kan het ertoe leiden dat supermarkten duurzamer gaan opereren. “Een concept om mee verder te gaan.”

Na presentaties door alle deelnemende teams, werd de Tilburgse inzending afgelopen vrijdag 5 juni door de jury als sterkste beoordeeld. “We kregen als feedback van de jury dat onze oplossing heel concreet en realistisch is,” meldt Finance-student Jeroen van Westen. “En vooral ook makkelijk opschaalbaar naar andere vraagstukken en andere gemeenten.” 

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.