Podcast over studentenleven: “Het is oké om te dineren met een zak chips.”

Podcast over studentenleven: “Het is oké om te dineren met een zak chips.”

Is die gratis tandenborstel een goede reden om een zorgverzekering af te sluiten? Nemen anderen je serieus als je jezelf tijdens een hospiteeravond omschrijft als ‘lekker gek’? En waarom zou je bij een studie- of studentenvereniging gaan als je dates kunt vinden via Tinder? In de podcast Studententijd bespreken David, Dienke en Oscar dilemma’s en problemen waar iedere aanstormende student tegenaan loopt.

David, Dienke en Oscar, de presentatoren van podcast Studententijd

David Weel, Dienke Mulder en Oscar Pater, de presentatoren van podcast Studententijd

De overgang van middelbare school naar de hogeschool of universiteit is ingrijpend. Tuurlijk, je hebt meer vrijheid dan toen je nog thuis woonde en maakt snel nieuwe vrienden. Maar tegelijkertijd moet je ook een heleboel ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Je wil je BSA halen, en goede cijfers zodat je straks wordt toegelaten tot die ene master. Daarnaast moet je aan honderden praktische zaken denken en werken om de kamerhuur te betalen. En dan je wil ook nog borrelen, stappen en nachten doorhalen met je nieuwe vrienden, zoals het hoort.

In de podcast Studententijd staat het hele verhaal centraal. In afleveringen van zo’n veertig minuten vertellen studenten David Weel, Dienke Mulder en Oscar Pater over hun ervaringen rond een bepaald studententhema. Van gezondheid en seks tot schoonmaken en werkgroepen; soms zijn het positieve verhalen, andere keren vervelende of ronduit gênante herinneringen. Door zonder een blad voor de mond over die tegenvallers of moeilijkheden te praten, willen de drie presentators nieuwe studenten een realistisch beeld geven van wat hen te wachten staat in september 2020.

Niet alleen maar mooi

“Je hoort zo vaak dat de studententijd de mooiste tijd van je leven is,” zegt Weel over de gedachte achter de podcast. “Die verhalen gaan over het overslaan van nachten, bier en vooral veel gezelligheid naast het studeren. Het grootste deel van de tijd is het ook zo. Maar iedere student krijgt te maken met dilemma’s en twijfels. Toen ik op kamers ging, was ik de eerste maanden behoorlijk eenzaam. Studeren is improviseren en uitproberen Soms ben je alleen, of weet je niet wat je aan moet met een bepaalde situatie. Je studie is niet vier jaar lang alleen maar een prachtige tijd.”

Vanuit het hele land krijgen presentatoren vragen van ouderejaars studenten, voor wie de podcast herkenbaar is. Ook die vragen worden in de acht afleveringen die inmiddels online staan eerlijk beantwoord. “Niet omdat we denken dat we het zelf allemaal weten,“ licht Weel de werkwijze toe. “Onze boodschap is: het is oké om maar wat aan te rommelen in je studententijd. Er is geen gouden formule of ideaalplaatje. Wij willen laten zien dat het niet erg is als je een keer zak chips eet in plaats van een gezonde avondmaaltijd.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.