TiU onderdeel van nieuwe ‘Europese universiteit’

Tilburg University gaat een nieuwe samenwerking aan met zes andere Europese universiteiten. Het doel: uitwisseling van studenten, onderzoekers en ideeën over maatschappelijke kwesties.

Beeld: Pixabay

Beeld: Pixabay

Samen met zes andere Europese universiteiten vormt Tilburg University voortaan de alliantie ENGAGE.EU. De Europese Commissie keurde het samenwerkingsverband eerder deze maand goed. De zeven universiteiten, die naast Tilburg gevestigd zijn in Bergen, Mannheim, Rome, Sofia, Toulouse en Rome, hebben een basis in de sociale wetenschappen met elkaar gemeen. Gezamenlijk heeft deze ‘Europese universiteit’ zo’n 100.000 studenten en medewerkers.

Het doel van ENGAGE.EU is het stimuleren van mobiliteit tussen studenten en staf van de aangesloten instituten. Daarnaast zullen de universiteiten gezamenlijk onderwijsprogramma’s ontwerpen rond actuele maatschappelijke thema’s als migratie, vergrijzing en klimaatverandering.

5 miljoen euro subsidie

In het persbericht dat TiU uitgaf over de samenwerking staat verder dat de alliantie van plan is een denktank op te richten waarin “ruimte is voor de uitwisseling van ideeën tussen maatschappelijke organisaties en overheden”. In de komende drie jaar ontvangt de alliantie vijf miljoen euro van de Europese Unie voor de uitwerking van deze plannen.

European Universities zijn een initiatief van het Erasmus-programma van de EU. De laatste ziet internationale universiteitsgemeenschappen als ‘de universiteiten van de toekomst’. Na een oproep van de EU werden in heel Europa 24 samenwerkingen aangegaan tussen hoger onderwijsinstanties. Naast TiU sloten in Nederland onder andere de universiteiten in Groningen, Leiden en Rotterdam zich aan bij een universiteitsverband.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.