TiU-studente Sema verzamelt dertigduizend handtekeningen voor compensatie collegegeld

TiU-studente Sema verzamelt dertigduizend handtekeningen voor compensatie collegegeld

Studenten willen een deel van het collegegeld terugkrijgen, nu de coronacrisis het onderwijs ingrijpend heeft veranderd. Colleges worden online gegeven, docenten zijn moeilijk bereikbaar, zelfs studeren op de campus is voor velen niet meer mogelijk. TiU-studente Sema Keskin voert de groeiende groep ontevreden studenten aan en stapt naar het ministerie van Onderwijs.

Beeld Pexels / Andrea Piacquadio

Beeld Pexels / Andrea Piacquadio

Ruim vijfendertigduizend handtekeningen haalde Sema Keskin al binnen, en de teller loopt snel op. De derdejaarsstudente psychologie aan Tilburg University startte in maart, aan het begin van de coronacrisis, een petitie. Ze roept de overheid op om het collegegeld van studenten aan hogescholen en universiteiten te compenseren. Dat is hard nodig, vindt ze.

Studenten leren meer uit een boek

Sinds Nederland in lockdown is, worden colleges online gegeven. De kritiek luidt dat ze minder goed te volgen zijn. “Het kan echt veel beter,” zegt Keskin tegen de NOS. “Je mist de interactie heel erg. Het zijn meer PowerPointpresentaties dan echt een livecollege.” Veel studenten vertelden haar dat ze meer uit een boek leerden dan tijdens de colleges.

Als er vragen zijn, is het moeilijker om in contact te komen met een docent. Keskin zou willen dat docenten meer rekening houden met studenten en snel reageren als studenten ergens mee zitten. Ook steekt het dat er amper of geen gebruik gemaakt kan worden van faciliteiten op de campus, zoals de bibliotheek.

Waar betalen studenten ruim tweeduizend euro collegegeld voor, als het onderwijs achterblijft? Dat vragen Keskin en de tienduizenden ondertekenaars zich af. Ze willen compensatie. Niet alleen een bedrag van zo’n vijfhonderd euro voor het afgelopen halfjaar, maar ook een derde van het collegegeld voor komend jaar. Want ook dan worden colleges (grotendeels) online gegeven.

Enorme inspanningen van docenten

Docenten wezen er in Univers eerder al op dat ook zij het niet makkelijk hebben. Ze doen hun uiterste best om goed onderwijs te blijven geven. Dat geluid klinkt nu weer.

Zo schrijft de aan TiU verbonden literatuurwetenschapper Sander Bax op Twitter: “Ik snap best dat studenten compensatie proberen te krijgen.” Maar er wordt volgens hem weinig recht gedaan aan “de enorme inspanningen van docenten om het onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven onder moeilijke omstandigheden.”

Naar het ministerie

Of er compensatie komt, is aan de regering. De petitie kan nog ondertekend worden. Keskin gaat er voordat het collegejaar start mee naar het ministerie van Onderwijs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.