Introductieweken voor studenten gaan door, maar met beperkingen

Introductieweken voor studenten gaan door, maar met beperkingen

De introductieweken voor studenten van universiteiten en hogescholen mogen dit jaar doorgaan. Wel  moeten ze zoveel mogelijk online plaatsvinden en gelden er strenge voorwaarden voor offline bijeenkomsten. Dit werd bekendgemaakt tijdens de persconferentie van het kabinet over het opflakkerende coronavirus.

Studenten tijdens de Tilburgse TOP Week

Studenten tijdens de Tilburgse TOP Week

Even leek het erop dat het einde verhaal was. RTL Nieuws berichtte gisteren dat het kabinet alle introductieweken wilde afgelasten. Het risico op verspreiding van het coronavirus zou te groot zijn.

Tijdens de persconferentie van vandaag blijkt dat het kabinet zich heeft bedacht. Onderwijsminister Van Engelshoven vindt de introductieweken belangrijk voor de sociale vorming van de studenten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wees hier al eerder op: “In coronatijden met veel onlineonderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaarsstudenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden.”

Geen alcohol, geen ontgroeningen

De introductieweken blijven dus, zij het in gewijzigde vorm. “We trekken de teugels aan,” aldus premier Mark Rutte. Activiteiten moeten zoveel mogelijk online plaatsvinden. Offline activiteiten moeten informerend van aard zijn en mogen alleen in kleine groepen plaatsvinden en op anderhalve meter afstand. Alcohol is niet toegestaan en alle activiteiten moeten om tien uur ’s avonds afgelopen zijn. Ontgroeningen zijn verboden, net zoals meerdaagse kampen.

Of het besluit van het kabinet gevolgen heeft voor de TOP Week, moet nog blijken. De Tilburg Orientation Program (TOP) Week, de introductieweek voor studenten die gaan studeren aan Tilburg University, Fontys Hogeschool en Avans Hogeschool, heeft al hoofdzakelijk online activiteiten gepland. Nieuwe studenten kunnen dit jaar via een interactief platform, genaamd IntroCloud, workshops volgen, een stadstour doen, of de studie-, sport- en studentenverenigingen leren kennen.

Maar de organisatie heeft ook offline activiteiten ingeroosterd. Zo staat er een pubquiz bij het Willem II Stadion op het programma en is er een informatiemarkt.  Het bestuur van de TOP Week kan nog niet zeggen of er aanpassingen nodig zijn.

Jongeren moeten zich aan de regels houden

Het kabinet ziet studenten als een belangrijke groep in de verspreiding van het coronavirus. Uit tests blijkt dat het virus vooral binnen deze groep weer opleeft. Premier Mark Rutte richtte zich in de persconferentie specifiek tot jongeren: “Houd je aan de regels. Corona is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is.”

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.