Geen vuiltje aan de lucht? Hoger onderwijs maakt zichzelf ‘corona-proof’

Geen vuiltje aan de lucht? Hoger onderwijs maakt zichzelf ‘corona-proof’

De ventilatie is gecheckt, de looproutes zijn afgezet met plaklint en de campuscoaches staan klaar om studenten en medewerkers de weg te wijzen. De hogescholen en universiteiten staan in de startblokken voor het nieuwe studiejaar.

Corona campus

Over een week openen hogescholen en universiteiten officieel de deuren voor het eerste studiejaar op anderhalve meter afstand. Achter de schermen is hard gewerkt om niet alleen het onderwijs, maar ook alle gebouwen ‘corona-proof’ te maken.

Vooral de ventilatiesystemen waren een punt van zorg. De kans bestaat dat het virus zich in afgesloten ruimtes kan verspreiden via piepkleine, zwevende druppeltjes in de lucht: zogeheten aerosolen. Deze komen vrij wanneer iemand hoest, lacht, niest of praat.

Vol vermogen

Voor basis- en middelbare scholen is er inmiddels een landelijk team opgericht dat moet helpen de ventilatie op orde te krijgen. Dat geldt niet voor hogeronderwijsinstellingen. Zij hebben hun klimaatsystemen daarom zelf gecontroleerd, blijkt uit een kleine rondgang.

De gevreesde ‘recirculatie’, waarbij lucht wordt opgezogen en weer wordt uitgeblazen, is in veel panden uit voorzorg uitgezet. Daarnaast draaien bijvoorbeeld bij Tilburg University en de Vrije Universiteit ook alle ventilatiesystemen op vol vermogen, ook als er niet zo veel mensen in het pand zijn. Bij de Universiteit Maastricht draait de ventilatie in de toiletten zelfs dag en nacht.

Raam open

De Hogeschool Rotterdam plaatste “vraagtekens” bij de luchtkwaliteit van zestien van haar ruimtes en nam extra maatregelen, zoals het openen van de ramen. Bij twee ruimtes kon dat niet. Die zijn gesloten en worden niet in gebruik genomen, meldt de hogeschool.

Ook de Universiteit Utrecht (UU) heeft haar ventilatie op orde, al is het voor medewerkers in de wat oudere gebouwen wel te hopen dat de hittegolven niet terugkeren. “Niet al onze ruimtes hebben airconditioning”, legt een woordvoerder uit. “Maar om te voorkomen dat de luchtstromen direct van de ene persoon naar de andere gaan, adviseren we medewerkers die een kamer delen om geen ventilatoren op hun bureau te zetten.”

Bij Avans Hogeschool worden mondkapjes aangeraden in lokalen waar de ramen niet open kunnen. Docenten kunnen die van het facilitaire team krijgen, schrijft Punt.

Goede banen

Drukte en groepsvorming is in het hoger onderwijs voorlopig uit den boze. Met honderden vloerstickers en wegwijsbordjes hopen instellingen mensen veilig door hun gebouwen te loodsen.

Al kunnen die looproutes best verwarrend zijn. Bij sommige instellingen zullen ‘coaches’ of ‘stewards’ de stromen studenten en medewerkers daarom in goede banen leiden. Bij de tram- en bushaltes van het Utrecht Science Park staan ook verkeersregelaars om te zorgen dat iedereen genoeg afstand houdt.

Op een kluitje

Soms zegt een (bewegend) beeld meer dan duizend woorden. Wageningen University heeft daarom speciaal voor de start van het nieuwe jaar een aantal filmpjes online gezet met instructies en handige tips voor studenten.

Zoals: trek extra tijd uit om bij je lokaal te komen, aangezien de liften het niet doen. Of: vul het leslokaal van achter naar voren, zodat laatkomers niet langs anderen hoeven te lopen. Maar ook: schuif niet met tafels, en wacht niet op een kluitje voor de koffieautomaat.

En natuurlijk blijven alle algemene regels van kracht: anderhalve meter afstand houden, in de binnenkant van de elleboog hoesten en niezen, papieren zakdoekjes gebruiken en thuisblijven bij klachten. En niet te vergeten: handen wassen, steeds opnieuw die handen wassen.

HOP, Evelien Flink

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.