Studenten krijten 10 duizend rode vierkantjes uit solidariteit met overwerkte docenten

Studenten krijten 10 duizend rode vierkantjes uit solidariteit met overwerkte docenten

“Onze docenten moeten dagelijks 10 duizend uur overwerken”, stelt een groep Utrechtse studenten. Tijdens de opening van het nieuwe studiejaar protesteren ze door rode vierkantjes te krijten op straat: één voor elk niet-uitbetaald uur per dag.

Beeld Pexels / Yan

Beeld Pexels / Yan

De werkdruk in het wetenschappelijk onderwijs is al jaren torenhoog. Om bij te blijven, draaien veel docenten en onderzoekers structureel overuren, blijkt uit inventarisaties van onder meer protestgroep WOinActie en het Rathenau Instituut.

Een groep studenten van de Universiteit Utrecht heeft berekend dat de docenten en onderzoekers aan hun eigen universiteit met elkaar dagelijks maar liefst 10 duizend extra uren draaien. Dat kan zo niet langer, vinden ze.

Gestreste docenten

Uit solidariteit met hun overwerkte docenten houden de studenten daarom op maandag 31 augustus, tijdens de opening van het academisch jaar, een protestactie in de Utrechtse binnenstad. Met bussen spuitkrijt zullen ze de straten versieren met 10 duizend rode vierkantjes, hét verzetssymbool tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De studenten vragen aandacht voor hun actie met de hashtags #10000uur en #verwijtinkrijt.

Het verwijt is gericht aan het kabinet, dat volgens de studenten te weinig geld investeert in het onderwijs. Bezuinigen leidt tot grotere werkgroepen, minder begeleiding en gestreste docenten, waarschuwen ze. “Ons onderwijs heeft hieronder te lijden, en dus is onze stem hierin heel belangrijk.”

De protestgroep is nog hard op zoek naar medestudenten die aankomende maandag willen helpen met krijten. Een financiële bijdrage wordt ook zeer gewaardeerd. Want krijtspray is helaas niet gratis, aldus de organisatoren.

Rekensom

Hoe de studenten aan die ‘10 duizend uur overwerk’ komen? Ze lezen in een rapport van WOinActie dat wetenschappers gemiddeld 13,5 uur per week overwerken. Dat vermenigvuldigen ze met het aantal onderzoekers aan hun universiteit (ruim 3.700) en de uitkomst delen ze door vijf: zo komen ze boven de 10 duizend uur overwerk per dag uit.

Je zou ook een ander sommetje kunnen maken. Het Rathenau Instituut meldt dat onderzoekers gemiddeld een kwart van hun aanstelling overwerken. Gerekend in voltijdsbanen (vijf werkdagen van 8 uur) zijn er aan de Universiteit Utrecht 3.244 onderzoekers en docenten. Die werken gemiddeld dus 2 uur per dag over (een kwart van acht). Dan kom je uit op 6.488 uur overwerk per dag. Nog steeds veel, maar je zou minder vierkantjes hoeven te krijten.

Vloerbedekking

Het is overigens niet het enige studentenprotest in Utrecht deze maand. Studentenvakbonden LSVb en FNV Young & United vragen woensdag op de Neude aandacht voor de hoge kamerprijzen in Nederland.

HOP, Evelien Flink & Bas Belleman

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.