Veel nieuwe inschrijvingen studentenverenigingen door behoefte aan sociaal contact

Veel nieuwe inschrijvingen studentenverenigingen door behoefte aan sociaal contact

Er zijn veel meer inschrijvingen bij studentenverenigingen dan vorig jaar, terwijl de inschrijfperiodes nog niet eens gesloten zijn. Ook de Tilburgse studentenverenigingen merken de toegenomen interesse. Studenten snakken naar sociaal contact.

Foto Bas Haans.

Het aantal inschrijvingen bij de Tilburgse studentenverenigingen ligt 48 procent hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). In 2019 schreven 271 personen zich in bij T.S.C. St. Olof of bij T.S.V. Plato. Dit jaar zijn dat er 401.

Dat aantal zal later nog naar boven bijgesteld moeten worden. De inschrijfperiode bij Plato duurt namelijk nog tot 10 september. Nieuwe inschrijvingen bij de andere twee grote Tilburgse verenigingen, T.S.R. Vidar en I*ESN, zijn bovendien niet meegeteld in de cijfers van de LKvV. Vidar meldde eerder al dat de vereniging dit jaar met een loting zal werken en maximaal 600 nieuwe leden opneemt.

Niet impulsief

Dat de inschrijvingen snel stijgen in een periode van digitaal onderwijs en de anderhalvemeter-campus verbaast de besturen van de Tilburgse verenigingen niet. Maartje Cooijmans van Olof: “Veel mensen hebben heel erg lang thuisgezeten, en willen van hun studie een leuke tijd maken. Door de coronamaatregelen is het op dit moment moeilijker om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarom schrijven ze zich bij ons in.”

Sabrina Lumer van Plato denkt niet dat het gaat om impulsieve inschrijvingen. “De nieuwe inschrijvers kiezen bewust voor het verenigingsleven. We merken bijvoorbeeld dat de aanmelders zich dit jaar goed hebben ingelezen. Ze weten waarin Plato verschilt van andere verenigingen, en zijn ook op de hoogte van de disputen, de commissies en onze interne structuur.”

Vraag en aanbod

Het is nog wel een puzzel voor de besturen. Hoe gaan ze op verantwoorde wijze voorzien in de behoefte aan sociaal contact van hun nieuwe leden? Lumer van Plato: “Zodra de inschrijfperiode afgelopen is, gaan we ons beraden op een programma. Normaal gesproken openen we het academisch jaar met een aantal feesten. Nu moeten we andere scenario’s bedenken.”

Cooijmans van Olof: “We verwachten dat een groot deel van de nieuwe studenten voorlopig bij hun ouders blijft wonen. Het is nog de vraag wat we hen kunnen bieden. Zolang het goed weer blijft, kunnen ze met inachtneming van de geldende regels in ieder geval op het terras bij onze sociëteit terecht.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.