Academic Forum gaat verder als Studium Generale

Ze blijven debatten, symposia en lezingen organiseren, maar wel onder een andere naam. Academic Forum heet voortaan Studium Generale. Een nieuw jasje dus. Of beter gezegd, een teruggevonden jasje.

Foto: Luis Quintero/ Pexels

Beeld Pexels / Luis Quintero

In de nazomer van 2011 fuseerde de TiU-afdeling Center for Science and Values met de afdeling Studium Generale. Samen werden ze Academic Forum. Een nieuwe start met een nieuwe naam. Bijna tien jaar later blijkt dat de beslissing, om de fusie te bezegelen met een andere naam, misschien toch wat te voorbarig was.

“Studium Generale is een begrip in de academische wereld”, vertelt programmamanager Has Klerx. “Elke universiteitsstad heeft een afdeling die publieksprogramma’s organiseert over wetenschap en maatschappij. Dat doen ze, op een enkeling na, allemaal onder de Latijnse titel Studium Generale. TiU-studenten wisten ons de afgelopen jaren prima te vinden, maar we hebben gemerkt dat we andere academisch geïnteresseerden beter bereiken met deze landelijk bekende naam.”

Iets vergelijkbaars deed zich voor bij het benaderen van sprekers. “De term Academic Forum moesten we vaak toelichten, maar zodra we benoemden dat we van de ‘Tilburgse Studium Generale’ zijn, volgde er meteen herkenning. We verwachten dus beter zichtbaar te zijn met deze naamsverandering. Bovendien voelen we ons thuis bij de historische waarde van dit Latijnse begrip,” aldus Klerx.

Publieksprogramma zonder publiek

Voor het aankomende programma van Studium Generale heeft de naamswijziging geen gevolgen. “Inhoudelijk zijn we niet van koers veranderd. Althans niet vanwege de naam, wel vanwege de situatie rondom corona. We organiseren nog steeds publieksprogramma’s, alleen mag het publiek nu slechts mondjesmaat aanwezig zijn. We zijn daarom aan het experimenteren met nieuwe (digitale) vormen.”

In de zomer resulteerde dat experiment al in een serie zomergesprekken met Tilburgse wetenschappers. Ook het programma Zoom wordt veelvuldig ingezet om tijdens online symposia en lezingen de interactie tussen sprekers en publiek mogelijk te maken.

Nieuwsgierig geworden? De komende maand staat er een symposium op de agenda met de prikkelende titel: Sex Education, the truth about sex. Daarnaast spreekt Maarten van Rossum over de staat van het Westen. In het Science café staat het criminele brein centraal. En tijdens de Open Stage Night mogen studenten en medewerkers van Tilburg University online hun talenten voor het voetlicht brengen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.