Opnieuw grootschalige fraude bij examens in Rotterdam

Zeker vijftig studenten van de Erasmus Universiteit hebben tijdens de tentamenperiode in juni fraude gepleegd. Een maand lang appten ze de goede antwoorden van tentamens aan elkaar door. Enkelen van hen zullen mogelijk met hun opleiding moeten stoppen.

Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De eerstejaarsstudenten International Business Administration zaten vanaf 6 juni allemaal in een chat groep in de mobiele app Viber. 83 leden waren in de groep actief, van vijftig van hen kon de identiteit worden achterhaald.

De appgroep had overduidelijk het doel om elkaar te helpen tijdens de tentamens, zegt voorzitter van de examencommissie Lucas Meijs in het Erasmus Magazine. Maar volgens hem waren sommige studenten alleen passief lid en kon de commissie niet met zekerheid vaststellen of zij ook daadwerkelijk tijdens het tentamen op hun telefoon hadden gekeken.

Controlesoftware werkte niet op moment van tentamens

Bij een dertigtal studenten kon wel worden bewezen dat zij actief waren tijdens de tentamens. Een deel van hen zag hun tentamenresultaten ongeldig verklaard worden. Tien anderen werden uitgesloten van deelname aan online tentamens en zullen in veel gevallen het vak volgend jaar opnieuw moeten volgen.

Een aantal fraudeurs moet op advies van de examencommissie mogelijk zelfs stoppen met hun opleiding. Het is nog niet bekend of de rector van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) dat advies overneemt.

Door de coronacrisis moest al het onderwijs in rap tempo digitaal georganiseerd worden. Veel studenten maakten hun tentamen op een moment dat de software waarmee fraude wordt opgespoord nog niet werkte. Zo kon een aantal studenten op dat moment toch ongezien gebruik maken van hun telefoon, laat woordvoerder van de EUR Marianne Schouten aan het AD weten.

Tweede grote fraude incident bij EUR

In juni werd er door studenten van dezelfde opleiding ook via WhatsApp gefraudeerd. Bij het tentamen Supply Chain Management werden op dezelfde manier goede antwoorden aan elkaar door geappt. Dertien studenten werd een sanctie opgelegd.

De fraude via WhatsApp kon gebeuren doordat de EUR de online surveillancetechniek Proctorio niet kon inzetten voor grote groepen bachelorstudenten van de Rotterdam School of Management.

Tilburg University gebruikte de techniek bij 20% van alle tentamens. Ook hier werden waarschuwingen uitgedeeld en enkele tentamens ongeldig verklaard.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.