Zo biedt TiU studenten fysiek onderwijs aan in eerste semester

Zo biedt TiU studenten fysiek onderwijs aan in eerste semester

Het onderwijs aan Tilburg University zal ook in het nieuwe collegejaar volledig online plaatsvinden. Wel streeft de universiteit ernaar kleinschalig onderwijs weer langzaam naar de campus te verplaatsen. Dat geldt ook voor de tentamens.

Foto: Univers

Foto: Univers

Tilburg University wil in het eerste semester enkele kleinschalige lessen, zoals seminars, fysiek op de campus laten plaatsvinden. De universiteit vindt de fysieke nabijheid tussen de universitaire gemeenschap een belangrijk onderdeel van het wetenschappelijk onderwijs.

Bovendien is het voor eerstejaars bachelor studenten belangrijk om de overgang naar het hoger onderwijs goed te laten verlopen. Zij krijgen daarom de mogelijkheid om één dag per week naar de campus te komen voor fysiek onderwijs.

Per dag zijn twee roosterblokken beschikbaar: één blok in de ochtend en één in de middag. Daartussen zit een schoonmaakpauze, laat woordvoerder van Tilburg University Tineke Bennema weten aan Univers. Sommige opleidingen kiezen ervoor om beide blokken te gebruiken voor twee verschillende groepen studenten. Andere opleidingen gebruiken beide blokken voor één groep.

Het fysieke onderwijs wordt overdag gegeven. Bij het vaststellen van de lestijden is ook rekening gehouden met de spits in het openbaar vervoer.

Foto: Univers

Foto: Univers

‘Ventilatie voldoet aan normen RIVM’

Met het handhaven van de 1,5 meter afstand is het aantal zitplaatsen in collegezalen beperkt. “We hebben straks groepen van tien tot negentig personen,” aldus Bennema. Meestal is dat zo’n 15% van de totale capaciteit van een zaal.

Om het risico op besmetting met het coronavirus te minimaliseren, zijn in alle gebouwen maatregelen genomen. Zo hangt er overal een pompje om je handen te desinfecteren, zijn er looproutes aangebracht en hangen overal borden en stickers die je herinneren aan de coronamaatregelen.

“Ook de ventilatiesystemen zijn getest en werken volgens de nu geldende normen van het RIVM. Onze gebouwen beschikken over luchtbehandeling zonder re-circulatie,” legt Bennema uit.

De universiteit benadrukt dat al het onderwijs in het eerste semester sowieso ook online beschikbaar zal zijn. Als blijkt dat ook in het tweede semester (een deel van de) studenten noodgedwongen thuiszitten, dan zal dat de norm blijven.

Tentamens op zaterdag vanwege gebrek aan ruimte

In het nieuwe collegejaar zullen ook tentamens, waar mogelijk, fysiek worden afgenomen. Daarvoor zijn grotere ruimtes nodig. Omdat die ruimtes niet altijd doordeweeks beschikbaar zijn, heeft Tilburg University besloten ook tentamens op zaterdag in te roosteren.

Hoe het onderwijs er in het tweede semester uit zal zien is nog niet bekend. Wel hoopt de universiteit per 1 januari recepties en andere bijeenkomsten met een sociaal aspect weer toe te staan. De laatste ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus lees je hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.