Podcast voor startende psychologen

Het plan begon met een paar interviews en audioclips, bedoeld als aanvullend materiaal voor studenten. Maar Wietske van Oorsouw kreeg zoveel positieve reacties op haar interviews met beroepspsychologen dat ze besloot een complete podcastserie online te zetten: Wietske wil het weten.  

Blunderend begin

Van een casus lezen op de ene dag naar een cliënt tegenover je op de dag erna. Voor veel stagiaires en net afgestudeerde psychologen is de overgang van de studiebanken naar de praktijk groot. In haar podcast interviewt Wietske van Oorsouw, universitair docent bij de studie Psychologie en Opleidingsdirecteur van de Master Psychologie en Geestelijke Gezondheid, daarom negen ervaren professionals in het klinische werkveld.

Zij werken allen als GZ Psycholoog, bijvoorbeeld in de verslavingszorg, of in de kind- en jeugdpsychiatrie. Wat Van Oorsouw telkens meteen van hen wil weten, is simpel. Waar liepen ze tegenaan op het gebied van contact en communicatie met cliënten, toen ze net begonnen te werken als psycholoog? En welke leerzame blunders begingen ze in de eerste gesprekken met cliënten?

Wietske van Oorsouw. Beeld: privé.

Een van de professionals vertelt: “Aan het begin van mijn carrière was er een cliënt tot wie mijn collega’s moeilijk konden doordringen. Ik had op een gegeven moment wel best goed contact met haar, en dacht toen: kijk mij eens, het lukt mij gewoon. In mijn enthousiasme heb ik beloofd meer voor haar te zullen doen dan ik kon waarmaken. Daardoor raakte ze haar vertrouwen in mij ook snel weer kwijt. Het heeft vier maanden geduurd om dat te repareren.”

Creatief met techniek

Het is geen toeval dat de podcast tot stand kwam in coronatijd. Terwijl Van Oorsouw zich aanpaste aan het geven van digitale colleges, kreeg ze handigheid in bepaalde technieken en tools die ze niet eerder had gebruikt. “Ik merkte dat, hoe druk die periode ook was, ik ook creatief werd en in die creativiteit ondersteund werd door de universiteit.”

Van Oorsouw kondigde haar project aan op LinkedIn, waar ze zocht naar professionals die wilden meewerken. Daarop kwamen onmiddellijk enthousiaste reacties op van studenten én professionals in het veld.  “Ik wilde de clips aanvankelijk op Canvas zetten, maar daar zijn ze eigenlijk niet zo toegankelijk. Een platform zoals Spotify is veel gebruiksvriendelijker en de kennis in de clips is makkelijker te verspreiden.”

Behoefte

“Een student liet me weten dat ze een aflevering opzet zodra ze haar hond gaat uitlaten. En het Nederlands Instituut van Psychologen tipt nu ook net afgestudeerde professionals die al aan het werk zijn om de podcast te beluisteren.”

Hoewel Van Oorsouw verrast is door dergelijke positieve berichtjes die ze ontvangt, is ze niet verbaasd. “Iedereen in ons vakgebied moet door dat begin heen. Erover leren aan de hand van uitgeschreven casussen is echter vrij eenzijdig. Ik denk dat er behoefte is aan verhalen met échte voorbeelden, in de eigen bewoording van échte mensen in de praktijk.”

“Luisteraars met meer werkervaring hebben me laten weten hoe herkenbaar de inhoud van de podcastafleveringen is. Ze vinden het ook prettig om te horen hoe hun collega’s het aanpakken. Toch verwacht ik niet dat ervaren collega’s zullen zeggen dat er eye openers inzaten.” De podcast is en blijft immers in eerste instantie een inspiratie voor studenten en net afgestudeerde psychologen. “En voor mijn eigen studenten is het bovendien input voor hun verplichte eindopdracht.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.