Hij die zonder zonde is

Het coronavirus verspreidt zich razendsnel onder studenten. Ze hebben veel wisselende contacten en willen van het studentenleven proeven. Maar er is een veel groter probleem in de samenleving, schrijft Henk Strikkers. “Dat is de overheid.”

Tijdens mijn introductie had de dinsdag de naam legendarisch te zijn. De opleiding fysiotherapie van de hogeschool had dan namelijk een introductie in de binnenstad. Onderdeel daarvan was dat ouderejaars onzekere jongerejaars en plein public uit de kleren praatten. Mentorgroepjes werden uitgedaagd de langst mogelijke ketting te maken met kleding die ze op dat moment aan hadden. Onder het mom van dat je als fysiotherapeut niet vies moest zijn van fysiek gedrag en je elkaar de komende jaren toch wel halfnaakt zou zien, liepen er op dinsdag schaarsgeklede tieners door de winkelstraten.

Ik moet toegeven: ik heb de kledingketting en de half ontklede fysiotherapie-studenten in spe nooit gezien. Maar het maakte de introductie spannend: achter elke hoek en in iedere kroeg zou je zo iemand kunnen tegenkomen. Je had het idee toe te treden tot een wereld vol mythes en legendes.

De lichting 2020 mist dat. Hun introductie bestond eruit dat ze kennismaakten met wat medestudenten, op anderhalve meter afstand, om vervolgens over een introductiemarkt gejaagd te worden. Zij weten niet hoe het is om in je eerste week op de universiteit te verdwalen in een totaal onlogisch ingericht jaren zeventig-gebouw, of hoe het voelt om te vechten voor een plekje in de trein en daarna tien minuten te wachten voordat je kunt uitchecken omdat er duizenden studenten tegelijkertijd naar de universiteit komen. Ze leren de universiteit kennen als een steriele plek waar je een paar uurtjes bent om je vol te zuigen met kennis.

Je trad toe tot een wereld vol mythes en legendes

Het is geen wonder dat de studentenverenigingen de toeloop van nieuwe eerstejaars niet aankunnen. Zij bieden studenten tenminste nog iets van die magie van het studentenleven, ook al is het maar de vraag in hoeverre het lukt die magie binnen de coronaregels van het huidige kabinet over te brengen.

In Leiden ging het mis, in Amsterdam ging het mis en ook in Tilburg ging het mis. Enkele tientallen Tilburgse studenten testten positief na ‘privéfeestjes rond de introductieweek’. Het was niet goed voor het imago van de student als de persoon die lak heeft aan alle regels, maar zoals we in de Bijbel lezen – we zitten immers op een katholieke universiteit – ‘Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen’.

Wie heeft er de afgelopen weken niet toch een familielid aangeraakt? Wie heeft er niet toch buiten gebarbecued zonder die anderhalve meter afstand? Wie is er niet de afgelopen maanden getrouwd en pakte daarbij niet even zijn kersverse schoonmoeder beet?

Het is geen wonder dat het draagvlak voor de maatregelen afkalft

Het probleem van studenten is dat het virus zich onder hen razendsnel verspreidt. Studenten wonen vaak met veel huisgenoten in hetzelfde huis, delen een wc of douche. Zij hebben bovendien vaak wisselende contacten, bij een vereniging, bij hun baantje, op de universiteit, noem maar op. Als een van hen het virus krijgt is verspreiding op tijd stoppen een enorme opgave.

Maar er is in de samenleving een veel groter probleem, en dat is de overheid. Dat is de Tweede Kamer die de minister liet wegkomen met een snik en een sorry toen hij zelf de regels overtrad. Dat is de minister die zijn testbeleid en bron- en contactonderzoek totaal niet op orde heeft, waardoor het in de eerste week van de herfst al onmogelijk lijkt om nog gerichte maatregelen te nemen. En dat is de gemeente Tilburg die te midden van oplopende besmettingscijfers besloot dat het een goed idee was om honderden, zo niet duizenden voetbalfans te verzamelen zonder dat zij zich aan de regels hielden.

Het is geen wonder dat het draagvlak voor de maatregelen afkalft, en dat studenten toch de sfeer van het studentenleven willen proeven, ook al is dat niet op anderhalve meter afstand. Studenten de schuld van geven van de oplopende besmettingscijfers, is niets anders dan hypocriet.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.