Michelle (27): “Ik ben zo’n beetje de oma van de flat”

Michelle (27): “Ik ben zo’n beetje de oma van de flat”

Afgelopen juli maakte de Landelijke Studentenvakbond in zijn rapport ‘Beste Studentenkamerstad 2019’ bekend dat Tilburg hekkensluiter is wat betreft het woonbeleid voor studenten. De stad kan het snelgroeiende hoger onderwijs niet bijbenen. Univers peilt hoe de woonomstandigheden van Tilburgse studenten één jaar later zijn. In de rubriek ‘Studentenkamers in Tilburg’ vertellen zes studenten over hun woonsituatie. Vandaag: Michelle van Gool (27), masterstudente Rechtsgeleerdheid aan Tilburg University.

Michelle van Gool in haar studio aan het Professor de Moorplein. Foto Ton Toemen

Wat is je huidige woonsituatie?

“Ik woon in mijn eentje in een studio. Deze studio bevindt zich in het flatgebouw aan het Professor de Moorplein, liggend aan de voet van de universiteitscampus.”

Hoeveel betaal je per maand aan huur?

“Ik betaal 513 euro aan huur. Tegelijkertijd ontvang ik 165 euro aan maandelijkse huurtoeslag. Dit is omdat ik een zelfstandige woning heb met een eigen voordeur. Het uiteindelijke bedrag komt dus neer op 348 euro.”

Wat krijg je terug voor dat bedrag?

“De studio is ongeveer 30 vierkante meter, inclusief badkamer en balkon met uitzicht over de campus. Al het meubilair heb ik zelf moeten aanschaffen. Ik heb beschikking over gas, water, licht, internet en een tv-aansluiting. Daarnaast hebben we in dit gebouw gemeenschappelijke wasmachines en een fietsenstalling in de kelder.”

Hoelang woon je hier al?

“Ik woon hier al zes jaar. Ik ben zo’n beetje de oma van de flat.”

Hoe makkelijk ben je aan deze kamer gekomen?

“Makkelijk. Ik heb me destijds ingeschreven op Klik voor Kamers, een website die bemiddelt tussen woningcorporaties en studenten. Ik had me negen maanden voor het begin van mijn nieuwe studie al ingeschreven. Op het moment dat ik een kamer nodig had, kon ik uit drie verschillende kamers kiezen.

“Ik geloof dat het tegenwoordig minder makkelijk gaat. Studenten moeten zich minstens anderhalf jaar van tevoren aanmelden, en vaak gaat het gepaard met extra inschrijvingskosten. Dat was bij mij nog niet het geval.”

Wat zijn de voordelen van deze kamer?

“Ik vind het erg fijn dat ik privétijd makkelijk kan afwisselen met gezelschap. Veel van mijn vrienden wonen ook in dit gebouw. Ik ga regelmatig bij hen langs of zij bij mij. Maar op het moment dat ik even alleen wil zijn, trek ik me terug in mijn kamer.

“Een ander groot voordeel is dat ik zo goed als op de campus woon. De universiteit en het daaraan verbonden bos zijn lekker dichtbij.”

Wat zijn de nadelen van deze kamer?

“Een studio kan soms best wel eenzaam zijn. Daarom is het voor mij belangrijk actief sociaal contact op te zoeken.”

Waarom ben je in Tilburg op kamers gegaan?

“Voor mijn zelfontwikkeling. Ik wil later graag met anderen samenwonen en voor hen zorgen, maar ik vind dat ik eerst voor mijzelf moet kunnen zorgen. Door zelfstandig te wonen leer ik dat.”

Is het het waard om op kamers te wonen in tijden van corona?

“Dat hangt van de persoon en het soort kamer af. Door in een studio te wonen, ben je vaak wat meer op jezelf aangewezen. Met corona wordt dit alleen maar erger, doordat je je studiegenoten minder ziet. Voor de ene persoon is die tijd alleen op je kamer een moment van zelfbezinning, voor de ander een pijnlijke confrontatie met jezelf.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.