Amerikaanse verkiezingsstrijd in Tilburgse aula

Het Tilburgs Studentsymposium hoopt donderdag 29 oktober voor duidelijkheid te zorgen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen met een aantal kundige sprekers. Daaronder een vertrouweling van Donald Trump: de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. En de schoonzoon van Nancy Pelosi, de journalist en Amerikakenner Michiel Vos.

VS ambassadeur Pete Hoekstra Beeld: Roel Wijnants/Flickr

Een heel mooie line-up van sprekers, vindt ook Stijn Brokx, Quaestor Primus van T.S.C. st. Olof en namens de Senaat een van de medeorganisatoren van het symposium. “Dit soort sprekers, zo vlak voor de verkiezingen zelf, daar zijn we heel content mee. Het kan een echt debat worden, ik ben heel benieuwd”.

Hanengevecht

Het Amerikaanse kiesstelsel, de invloed van geld, de kandidaten en ook de motieven van de kiezers zullen aan bod komen, voordat de gasten met elkaar in debat gaan. Naast hoofdspreker Hoekstra en dagvoorzitter Vos is ook een deskundige uitgenodigd: hoogleraar Amerikanistiek Tanja Groenendijk-de Vos.

Brokx: “Het is fijn dat zij erbij is, zij kan er mede voor zorgen dat de heren bij de feiten blijven. Hoekstra en Vos waren al eens met elkaar in debat bij Jinek en toen was het toch een beetje een hanengevecht.”

Donald Trump of Joe Biden. Wie is volgend jaar de Amerikaanse president? Beeld: Gage Skidmore/Flickr

“Qua timing komt het wel goed uit dat het symposium zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen wordt gehouden,” zegt Brokx. Een nadeel werd een voordeel: eigenlijk was het Tilburgs Studentensymposium gepland in het voorjaar. Vanwege het coronavirus werd het uitgesteld.

Grote show

Het symposium wordt gehouden in een lege aula, vanwege de coronamaatregelen, maar is wel gratis te volgen via een livestream. “Heel jammer dat het niet in een volle aula is, dat zou lekker geweest zijn,” zegt Brokx.

Hij verwacht niettemin veel belangstelling voor de online versie. “Ik merk dat de Amerikaanse verkiezingen zeker leven. Bij ons in de vereniging zijn heel wat leden geïnteresseerd in de politiek. In de Nederlandse, maar ook in de Amerikaanse verkiezingen. Dat is toch weer een grotere show dan in Nederland.”

Online meekijken

Het Tilburgs Studentensymposium begint donderdag 29 oktober om 16.00u en is dan online te volgen.

Op de verkiezingsnacht zelf heeft Studium Generale ook een programma waarin met bestuurskundig oog naar de Amerikaanse verkiezingen wordt gekeken. Met onder meer bijdragen van de kersverse rector van Tilburg University Wim van de Donk en Amerikakenner Victor Vlam. Dat begint op 3 november om 20.00u. De livestream is dan hier te vinden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.