Bestuur Serve the City wint Tilburgse vrijwilligersprijs

Bestuur Serve the City wint Tilburgse vrijwilligersprijs

Vijf studenten van Tilburg University hebben de Tilburgse Jongerenvrijwilligersprijs 2020 gewonnen. Tijdens de corona-uitbraak in het voorjaar zette het (oud-)bestuur van Serve the City zich in voor kwetsbaren in de stad. ‘Onzichtbare helden’ noemt de jury de bestuursleden.

Het (oud-)bestuur van Serve the City. Anne-Lin van Gelder staat helemaal rechts. Beeld Jules van Iperen

“Ook voor de corona-pandemie ondernamen wij al een heleboel voor de minderbedeelde inwoners van Tilburg,” vertelt Anne-Lin van Gelder. Zij was vorig collegejaar een van de bestuurders van Serve the City, en won de prijs samen met Jelle van Dijk, Benthe Frie, Juul Snijder en Despina de Werd.

“Zo organiseerden we een sinterklaasfeest voor kinderen, en gingen studenten die zijn aangesloten bij Serve the City iedere week wandelen met ouderen.”

Alternatieve activiteiten

“Tijdens de eerste golf kon dat natuurlijk niet meer, de verzorgingshuizen waren gesloten. Daarom hebben we andere dingen ondernomen, zoals mensen met elkaar in contact brengen.”

“Bij ons konden mensen laten weten of ze hulp nodig hadden. Dat kon van alles zijn: van tuinieren tot helpen bij de boodschappen. Met het project ‘ONS Soepje’ hebben we een heleboel Tilburgers maaltijden laten maken voor anderen, en die rondgebracht.”

Alles uit handen laten vallen

De prijs betekent veel voor Van Gelder en haar voormalige bestuursgenoten. “Het is de kers op de taart van ons harde werk. Toen we aantraden, hadden we het doel om Serve the City meer bekendheid te bezorgen. Nou, dat is wel gelukt.”

“Het was ontzettend bijzonder om tijdens mijn bestuursjaar te zien wat er allemaal schuilgaat in de Tilburgse maatschappij. Je raakt er bewust van hoe makkelijk het is mensen te helpen die het wat minder hebben.”

Met name de dankbaarheid van de mensen die werden geholpen is Van Gelder bijgebleven. “Net als de motivatie van de gewone Tilburgers om alles uit handen te laten vallen en zich in te zetten voor hun stadsgenoten.”

Tilburgse Vrijwilligers

De Tilburgse Vrijwilligersprijs is een initiatief van Gemeente Tilburg, Brabants Dagblad, Rabobank Tilburg en Interpolis. Het Serve the City-bestuur won de Jongerenvrijwilligersprijs, de enige categorie waarover een jury besliste. Niet eerder won een groep in die categorie.

Alle inwoners van Tilburg mochten stemmen voor de categorieën ‘Vrijwilliger van het Jaar’ en ‘Vrijwilligersorganisatie van het Jaar’. De winnaars van deze categorieën worden bekendgemaakt op 7 december, de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Dan is ook de officiële prijsuitreiking. Van Gelder: “Als het coronaproof kan, zullen we de prijs zeker gaan vieren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.