Nick: ‘Corona heeft geen invloed gehad op mijn carrièrekansen en keuzes’

Nick: ‘Corona heeft geen invloed gehad op mijn carrièrekansen en keuzes’

Hoe ziet je leven eruit sinds je bent afgestudeerd? Die vraag stelden we vier kersverse alumni van Tilburg University. Ze vertellen over hun studie en drijfveren, de laatste loodjes in coronatijd en hun toekomstplannen. Deze week: Nick Verdouw (25) audit-trainee bij KPMG. Naast een fulltimebaan volgt Nick de TiU-postmaster Accountancy. Best een pittige combinatie.

Nick Verdouw, aan het werk in zijn ouderlijk huis. Foto: Dolph Cantrijn

“De eerste jaren als student heb ik in Rotterdam doorgebracht. Daar begon ik na het vwo aan de bachelor Economie en Bedrijfseconomie. Voor mij was dat best een omschakeling, veel zelfstudie en geen leraren die controleren of je je huiswerk maakt. Het ging met vallen en opstaan. Bovendien lag de studie me minder goed dan ik had gedacht.

“Het gevolg? Onvoldoendes en weinig motivatie. Ik besloot te stoppen en fulltime mijn bijbaantje als vakkenvuller bij een supermarkt op te pakken. In september begon ik met Bedrijfskunde, dat bleek een goede keus, opeens ging het studeren me veel soepeler af.

“Na het behalen van mijn bachelor heb ik me aangemeld voor de master Accountancy in Tilburg.  Studeren in Tilburg is me zeer goed bevallen. De manier van lesgeven, de kleinschalige en groene campus, die combinatie geeft Tilburg University een dorpser gevoel dan Rotterdam.”

Afhaaldiploma

“Afstuderen in coronatijd was minder leuk, je studie speelt zich opeens vooral online af. Ik miste het contact met medestudenten. Ook het maken van tentamens gebeurt op afstand, daar zag ik in eerste instantie tegenop. Ik maakte me zorgen over de privacy, omdat er van alles wordt opgenomen via je microfoon en camera.

“Ook was ik bang dat mijn laptop tijdens het tentamen zou crashen. Het is weleens gebeurd dat ik uit een tentamen werd gegooid, gelukkig kwam ik er vrij snel weer in, maar ik ken ook mensen die een halfuur hebben gemist. Toch is het online onderwijs me uiteindelijk meegevallen.

“De diploma-uitreiking had ik me ooit anders voorgesteld. In plaats van een uitgebreide ceremonie werd die gereduceerd tot een afhaalmoment. Je krijgt je diploma, zet een handtekening en staat weer buiten. Door corona valt er een stuk weg van je leven, voornamelijk het sociale deel. De echt leuke dingen kunnen gewoon niet. Maar deze situatie heeft geen invloed gehad op mijn carrièrekansen en keuzes.”

Van stage naar baan

“Tijdens de laatste maanden van mijn master heb ik een scriptiestage gelopen bij KPMG. Dat was voor hun een manier om kennis te maken met mij en voor mij een mooie kans om kennis te maken met de organisatie en het werk. Het beviel van beide kanten goed, ze boden me nadien een contract aan. Sinds september ben ik audit-trainee.

“Onder begeleiding van ervaren collega’s maak ik de komende twee jaar kennis met de diverse facetten van het werk als accountant. Van verschillende bedrijven en bedrijfstakken voeren wij de controle uit op de jaarrekening en we rapporteren of deze een getrouw beeld geven van de werkelijkheid. Is de administratie op orde? Wordt er geen fraude gepleegd?

Vanwege geluidsoverlast zit ik liever bij mijn ouders

“Wij adviseren het management over mogelijke financiële risico’s en kijken naar de interne beheersing van een bedrijf. Ik houd ervan om met cijfers te werken en daarnaast vind ik het contact met de verschillende klanten erg leuk.

“Starters mogen een dag per week op kantoor werken, verder werk ik nu vaak vanuit het huis van mijn ouders. Mijn studentenstudio in Rotterdam heb ik nog wel, maar vanwege geluidsoverlast zit ik liever hier.”

Werken en leren

“Naast deze baan ben ik begonnen aan de postmaster Accountancy in Tilburg. Van audit-trainees bij KPMG wordt verwacht dat ze deze driejarige postmaster volgen. Op maandag tot en met donderdag ben ik aan het werk en iedere vrijdag zit ik in de digitale collegebanken.

De combinatie van studeren, fulltime werken en een sociaal leven vind ik soms pittig

“Vooralsnog volgen we alle hoor- en werkcolleges vanuit huis. Je bent dus minder betrokken bij elkaar en dat vind ik jammer. Het liefst zou ik op vrijdag gewoon op de universiteit studeren en in de collegezaal zitten. Hopelijk kan dat in de nabije toekomst weer.

“De combinatie van studeren, fulltime werken en daarnaast nog een sociaal leven vind ik soms pittig. Als student had ik meer vrije tijd. Ik probeer mijn studie zoveel mogelijk in de avonduren te plannen, zodat ik in het weekend echt kan opladen voor de nieuwe week. Dat vind ik belangrijk en het is ook wel echt nodig. Om te ontspannen ga ik fitnessen, kijk ik Formule 1 of spreek ik af met vrienden.”

Toekomstperspectief

“Naast dat het werk me aansprak was één van de overwegingen om de accountancy in te gaan de grote kans op een baan. Tijdens mijn bachelor vond ik marketing ook heel interessant, toch wilde ik daar niet in verder. De baangarantie en het toekomstperspectief zijn net iets minder. Binnen de accountancy is dat perspectief juist heel goed. De meeste van mijn medestudenten hebben diverse aanbiedingen gekregen van accountancy kantoren.

“Een tip die ik studenten wil meegeven: ga stagelopen tijdens je studie als die mogelijkheid er is. Het is een mooie kans om een bedrijf te leren kennen en werkervaring op te doen. En het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.”

Lees ook de verhalen van Niels, Fleur en Beatrix in de serie: Klaar met studeren, en dan?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.