Inboedel studentendorm voor de voedselbank

Negen maanden lang had Tilburg University zowaar een studenten-dorm op de campus. Het Prismagebouw stond toch leeg, dus werden daarin vanwege het kamertekort tijdelijke studentenkamers ingericht. Deze zomer vertrokken de laatste bewoners. De inrichting van die kamers werd geschonken aan de Voedselbank Tilburg, die zorgde voor verdere verdeling. De afgelopen weken konden de nieuwe eigenaars de spullen komen ophalen.

Bedden, tafels, stoelen, bureaus, kasten, koelkasten, verbandtrommels, brandblussers en whiteboards.  In opdracht van Tilburg University richtte antikraakverhuurder Camelot vorig jaar 89 kamers volledig in voor de tijdelijke bewoners. Er kwam zelfs een recreatieruimte met pooltafel, pingpongtafel en tafelvoetbalspel. Na het vertrek van de laatste bewoners, bleef dat allemaal achter. Nog geen jaar gebruikt, en soms zelfs geen half jaar. Bij de eerste ronde corona in maart koos een deel van de bewoners er al voor om terug naar eigen land te gaan.

Plastic nog om matras

Dat is allemaal leuk en aardig, vertelt Pieter Smolders, projectmedewerker bij Facility Services, maar die meubels ‘tussen Leen Bakker en Ikea-kwaliteit’, waren nou ook niet meteen interessant voor opkopers. Maar weggooien was ook weer zowat, daarom werd de Voedselbank Tilburg benaderd. “Die zijn komen kijken en waren er meteen heel blij mee. Niet alleen met de hoeveelheid, maar ook met de staat van de meubels. Veel ziet er nog als nieuw uit. Sommige studenten hadden zelfs het plastic nooit van hun matras gehaald.”

Geen wonder, blijkt bij een rondleiding door het lege Prismagebouw. Het meeste ziet er uitstekend uit, alleen aan de details zie je dat hier mensen gewoond hebben. Een FC Barcelona-logo, getekend op een whiteboard. Smolders: “Hier woonde een Spaanse jongen uit Barcelona.” Een achtergelaten kookplaatje en wat keukengerei op een tafel. “Die jongedame zei dat ze het nog op zou komen halen, anders kan dit ook naar de Voedselbank.”

Loting

Toen de spullen werden aangeboden, was de belangstelling dan ook groot. Maar liefst 400 mensen meldden zich ervoor, er moest zelfs geloot worden. Uiteindelijk zijn alle spullen door vrijwilligers, onder andere studenten van Serve the City, naar beneden gehaald en klaargezet om opgehaald te worden. Op een koelkast na, die ging al eerder de deur uit. Smolders: “Toen we net met het project waren begonnen, ontdekte de Voedselbank dat iemand al weken niets was komen ophalen vanwege een kapotte ijskast. Die heeft toen meteen een van onze koelkastjes gekregen.”

De bedden bleken vooral populair bij de zaterdagse ophaaldagen, vertelt Smolders, met de koelkasten als goede tweede. Ook de spellentafels, pool, pingpong en voetbal, gingen naar de Voedselbank. De pooltafel is al ondergebracht in een buurthuis, voor de andere tafels is belangstelling van bijvoorbeeld scholen.

De ontmeubeling van Prisma betekent niet dat de sloop ervan ook meteen van start gaat. Volgend jaar februari begint eerst de demontage en verkoop van alles wat los en vast zit en nog enige waarde heeft. En wat dan overblijft, wordt in de zomermaanden echt gesloopt.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.