Kou in de tentamententen? ‘Het was er juist te warm’

Kou in de tentamententen? ‘Het was er juist te warm’

Studenten hadden eerder dit semester last van herrie en kou in de tentamententen. Was het echt zo erg, en hoe moet dat in de winter? “Er zijn oordoppen.”

Beeld Adrian van den Eerenbeemt

Het was koud in de tentamententen, stelden studentvertegenwoordigers tijdens de laatste faculteitsraad van TSB. En er was veel herrie. Daar waren veel studenten al bang voor, toen bekend werd dat er tenten werden neergezet op de campus. Er kunnen tentamens in worden gemaakt tijdens de coronacrisis, maar tegen welke prijs? “Het was nu al koud, hoe werkt dat dan in de winter?” wilde Ella Verheijen van Active TSB weten.

Gek genoeg heeft de universiteit een totaal ander beeld. Het was juist te warm in de tenten. “Surveillanten of gastvrouwen zijn niet aangesproken op een te lage temperatuur,” zegt perswoordvoerder Tineke Bennema. De weinige officiële klachten die wel binnenkwamen, gingen over een te hoge temperatuur.

Er wordt flink gestookt, zodat de tenten om 07.45u op temperatuur zijn. De universiteit mikt op 22 á 23 graden gedurende de dag, ook in de wintermaanden. “Dat is niet te warm en niet te koud,” aldus Bennema. De temperatuur kan op sommige plekken iets verschillen. Er wordt dubbel zeil gebruikt voor de isolatie, maar dat blijft achter bij de dikke muren van de universiteitsgebouwen.

Warmer zal het in de tenten waarschijnlijk niet worden, de temperatuur wordt eerder omlaag bijgesteld. “Met tweehonderd personen in een zaal kun je het nooit voor iedereen aangenaam maken,” laat Bennema weten, “maar omdat we veelvuldig te horen kregen dat het te warm is, kunnen we de standaardtemperatuur overdag een graad of twee lager zetten.”

We kunnen de temperatuur overdag een graad of twee lager zetten

Perswoordvoerder Tineke Bennema

Van geluidsoverlast heeft de universiteit weinig gehoord. Er rijden inderdaad treinen door het Warandebos, maar met decibelmeters in de tenten is 45-50 Db gemeten. “Dat wordt gezien als beperkt geluid, zoals een koelkast die aanslaat of een auto die langsrijdt.”

Bekend is wel dat de verwarmingen aanslaan als de temperatuur te ver daalt, dat maakt geluid. Ook kunnen bepaalde schoenen voor geluidsoverlast zorgen. “Wij kunnen surveillanten instrueren dat ze geen hakken aan moeten doen.” Maar van studenten kan dat niet worden gevraagd.

De universiteit heeft zoveel mogelijk maatregelen genomen om geluidsoverlast tegen te gaan, zegt Bennema. Zo staat het dakzeil onder druk, zodat er bij wind geen wapperende of klapperende geluiden te horen zijn. Ook hebben de verwarmingstorens een laag toerental, om het brommende geluid te minimaliseren. En tent twee is zo ver mogelijk van het spoor gezet.

Wie toch meer rust nodig heeft, kan oordoppen krijgen. Die liggen bij de balie in de centrale hal. De afgelopen tentamenperiode is er amper gebruik van gemaakt, zegt Bennema. “Er zijn maar zeer beperkt studenten geweest die bij de balie of surveillanten om oordoppen hebben gevraagd.”

Dat is niet gek: studenten zijn er niet actief op gewezen en wisten mogelijk niet dat er oordoppen waren. Dat lijkt de tip te zijn voor de tentamens in de winterperiode: zijn er problemen? Spreek een surveillant aan. “Dan kunnen we kijken wat we eraan kunnen doen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.