Vegetarisch, gezond en duurzaam: horeca op de campus vernieuwt

Vegetarisch, gezond en duurzaam: horeca op de campus vernieuwt

Er komt een nieuw horeca-concept naar de campus van Tilburg University. CIRFOOD maakt van vegetarisch, gezond en duurzaam eten de norm en creëert een drempel om maaltijden met vlees te kopen.

Beeld Pixabay / RitaE

CIRFOOD gaat de Italiaanse eetcultuur naar de campus halen, laat vicevoorzitter van het College van Bestuur Paulina Snijders weten tijdens een vergadering van de Commissie Financiën en Infrastructuur (CFI). Daarnaast komt er een ‘klein drempeltje’ voor het kopen van maaltijden die vlees bevatten.

Gezonde, duurzame, vegetarische en diervriendelijke producten worden vanaf januari 2021 de norm. Minder zout, vet en suiker en minder vlees en afval. CIRFOOD gaat het aanbod in het restaurant, Cobbenhagen en CUBE vernieuwen. Er komt uiteindelijk ook een horecavoorziening in het Montesquieugebouw.

Vlees en minder gezonde producten verdwijnen niet, maar mensen worden ‘verleid’ tot het maken van gezonde keuzes. In het restaurant gebeurt dat ook met proeverijen, ‘live cooking’ en door kleine lokale ondernemers met een innovatief aanbod een plek te geven. Ook worden studenten en medewerkers volgens de universiteit voortaan ‘actief betrokken’ bij aanpassingen in het assortiment.

Cateraar Sodexo vertrekt na tien jaar. In de nieuwe koers die de universiteit is ingeslagen blijkt evenmin ruimte voor The Döner Company. Top Croque vertrekt uit het Academia gebouw, maar blijft wel tosti’s serveren in het restaurant. Er waren volgens de universiteit de afgelopen jaren al meer gezonde tosti’s te krijgen, en ‘de komende jaren zal het aanbod hiervan verder uitgebreid worden’.

De Faculty Club en het café in het Esplanadegebouw blijven bij de Bonheur Horeca Group. De afgelopen jaren was er al redelijk veel keuze uit vegetarische maaltijden. Ook werd er al samengewerkt met lokale leveranciers. De universiteit laat weten dat het belangrijk is ‘om dit in de komende contractperiode verder door te ontwikkelen’.

Bonheur blijft de banqueting verzorgen. Bij vergaderingen en borrels wordt vegetarisch de standaard. Vlees kan nog, maar ook hier is er een drempel.

Het is nog ongewis wanneer studenten en medewerkers het nieuwe aanbod volledig tot zich kunnen nemen. De maatregelen tegen het coronavirus beletten dat voorlopig. De universiteit is van plan om eerst het restaurant weer draaiende te krijgen. Maar ook dat hooguit voor een deel. Naar verwachting is alles pas open bij de start van het collegejaar 2021-2022.

Dit was de enige vegan eetplek op de campus

De verandering in het aanbod markeert een trendbreuk. Tot nu toe was de keuze uit vegetarische gerechten beperkt en kon je nauwelijks veganistisch eten op de campus. Tijdens een rondgang vorig jaar vond Univers slechts één veganistisch gerecht.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.