Veel EU-geld voor Nederland om theorie in de praktijk te brengen

Veel EU-geld voor Nederland om theorie in de praktijk te brengen

Zeventien wetenschappers van Nederlandse kennisinstellingen mogen uitzoeken of hun inzichten in de praktijk toegepast kunnen worden. Daarvoor krijgen ze in totaal ruim 2,5 miljoen euro van de Europese Unie.

Beeld OpenClipart-Vectors / Pixabay

Maar liefst 510 wetenschappers deden vorig jaar een gooi naar een innovatiebeurs van de Europese onderzoeksraad ERC, ter waarde van 150 duizend euro. Een derde van de aanvragen werd gehonoreerd.

Derde plek

De zogeheten proof of concept grants maken deel uit van het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Ze zijn bedoeld voor wetenschappers die al eerder een ERC-beurs ontvingen en die aan de slag willen met de praktische toepassing van hun onderzoek.

Nederland scoort doorgaans goed bij het aanvragen van onderzoeksgeld, en dat geldt dus ook voor deze innovatiebeurzen. Met 17 toekenningen deelt ons land de derde plek met Italiƫ. Alleen het Verenigd Koninkrijk (30) en Duitsland (23) sleepten meer beurzen in de wacht.

Robots

Er zijn dit jaar geen uitschieters onder de instellingen. De universiteiten in Delft, Twente, Maastricht en Eindhoven en de Vrije Universiteit wisten er allemaal twee te bemachtigen. Ook het academische ziekenhuis van de VU kreeg er een. Overigens kan de scorelijst nog veranderen: de beurzen zijn persoonsgebonden, dus soms nemen laureaten ze mee naar een andere instelling.

De laureaten van 2020 gaan zich onder meer bezighouden met de ontwikkeling van een apparaat waarmee slaapkwaliteit kan worden gemeten, of met onderzoek naar chirurgische robots die op een veilige manier moeilijk bereikbare bloedvaten kunnen opereren.

InstellingToekenningen
TU Eindhoven2
Universiteit Maastricht2
Universiteit Twente2
Vrije Universiteit Amsterdam2
TU Delft2
KNAW1
UMC Utrecht1
VUMC1
Radboud Universiteit/UMC1
Universiteit Leiden1
Erasmus MC1
Cenya Imaging B.V.1
Totaal17

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.