Joost Verreck drinkt maandenlang geen alcohol: ‘Dry January is voor mij normaal’

Joost Verreck drinkt maandenlang geen alcohol: ‘Dry January is voor mij normaal’

Begin het jaar 2021 goed en drink een maand geen alcohol. Een Dry January moet jou je energie weer teruggeven. Maar hoe houd je het eenendertig dagen lang vol? Univers sprak met Joost Verreck, vierdejaars econometriestudent aan Tilburg University en wedstrijdroeier bij T.S.R. Vidar. Voor hem is zelfs een halfjaar zonder alcohol niets bijzonders.

Beeld Lars Veling

Een halfjaar geen alcohol? Leg uit.

“Eigenlijk is het voor mij al vanaf oktober not done om ook maar iets van alcohol in te nemen. Ik train namelijk iedere dag. In de sportschool en in de boot op het water. Dat eist enorm veel van je lichaam. Als je dan ook nog eens met regelmaat drinkt, trek je het niet.

“Alcohol is best wel slecht voor je lichaam. Het breekt je spieren af en tast je evenwichtszintuig aan. Als je de dag na het stappen gaat trainen, dan heeft dat totaal geen effect.

“Maar, ik zeg er meteen bij, er zijn wel uitzonderingen. In december wordt bekendgemaakt welke acht jongens van de eerstejaars wedstrijden gaan roeien, het intrainingsfeest. Dan ga je voor de laatste keer flink zuipen. Daarna drink je tot en met juni geen druppel alcohol. Helemaal niet.”

Dat zijn negen maanden zonder alcohol. Hoe houd je dat vol?

“Ik weet heel erg goed waarom ik het doe. Ik heb ervaren hoe het is om brak in een roeiboot en op een roeimachine te zitten. Ik kan je vertellen, dat is niet leuk. Bovendien heb je er niets aan.

“Als je iedere week naar de kroeg gaat dan zit je op een gegeven moment in een sleur. Van al die keren zitten er maar een paar legendarische avonden bij. Als je roeit is iedere avond dat je ‘een biertje doet’ legendarisch. De intraining is zo’n avond. Dan weet je gewoon, vanavond gaat iedereen tot het gaatje.

“Ik vermaak me prima met een glaasje water”

“Mijn tip voor als je meedoet met Dry January: ga vooral bij jezelf na waarom je een maand lang niet wilt drinken. En beloon jezelf als het uiteindelijk gelukt is. Ga in februari helemaal los. Dan heb je in ieder geval nog iets leuks om in januari naar uit te kijken.

“Een andere tip: haal geen alcohol in huis. Door de lockdown moet je het dan zeker tweederde van januari wel volhouden. Daarna is het dagen aftellen totdat je op 1 februari weer los kan gaan.”

Vaak zijn fysieke ontmoetingen de boosdoener. Ben jij weleens in de verleiding gekomen om toch een biertje te nemen?

“Ik zit bij een dispuut. Eens in de twee weken hebben we een borrel. Iedereen is dan flink aan de zuip, maar ik zit aan het water. Natuurlijk ben ik weleens in de verleiding gekomen.

Joost Verreck

“Als ik merk dat het een mooie avond kan gaan worden dan denk ik: jammer dat het niet mag. Maar daar heb ik dan ook wel weer snel berusting in gevonden. Vaak spoor ik op dat moment andere mensen aan om juist meer te gaan drinken. Daar geniet ik wel van.

“Ik vermaak me prima met een glaasje water of een 0.0-biertje. Om half twaalf lig ik in bed en dan heb ik gelachen. Natuurlijk vind ik het jammer als mijn dispuutgenootjes de volgende dag met mooie verhalen komen waar ik niet bij was.

“Maar dan denk ik aan de manier waarop zij er de volgende ochtend bij liggen. Ik heb dan waarschijnlijk al getraind. Zij zullen nog brak op bed liggen. Het vergt discipline, maar ik weet waarvoor ik het doe.”

Hoe is het om na al die maanden zonder alcohol weer te drinken?

“Je eerste biertje drink je bij de uittraining. Dat is ongeveer hetzelfde als de intraining, maar dan veel leuker omdat iedereen een half jaar lang geen druppel alcohol heeft gedronken.

“Daarna volgt de slotweek, dan is het iedere avond feest op Vidar om te vieren dat de tentamens zijn afgelopen en om te vieren dat de roeiers zich een jaar lang hard hebben ingezet voor de vereniging.

“Ik ga volle bak voor het roeien, maar dat betekent niet dat ik niet houd van een feestje. Dus als er gedronken wordt, dan ga ik ervoor. Van dat soort momenten moet je het toch hebben.”

Video: Kijkje bij T.S.R. VIDAR

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.