TiU-docent roept vergadervrije week uit

Teamsen, Zoomen, Meeten… Universitair docent Kenny Meesters (TiSEM) kan wel een pauze gebruiken. Tijdens de onderwijsvrije week, die zaterdag 13 februari begint, is hij #Zoomvrij. ‘Als zestienjarige nerd had ik niet geloofd dat ik ooit genoeg zou krijgen van computeren.’ Decaan Geert Duysters ondersteunt het initiatief.

Beeld Kenny Meesters

‘Af en toe Zoomen is best te doen,’ licht Meesters de oproep toe, die hij op Twitter plaatste. ‘En ik blijf natuurlijk bereikbaar voor collega’s en studenten. Maar de afgelopen maanden is het online vergaderen alleen maar toegenomen, de drempel om even een Zoom-call te doen wordt steeds lager. Ik hoor het ook van collega’s en studenten. Iedereen zit maar de hele dag voor de laptop naar kleine schermpjes te turen. Onze energie raakt op.’

De Zoomvrije week is een adempauze voor de docent. ‘De agenda’s staan vol met digitale afspraken, ik ren van meeting naar meeting. Er is helemaal geen ruimte om na te denken over de vraag of we er goed aan doen om alles wat we normaal gesproken live deden nu online te doen. Misschien moeten we tijdelijk accepteren dat we niet alles kunnen doen. Wie weet is er volgende week tijd om daarover na te denken, als we minder schermtijd hebben. Al zullen we natuurlijk niet helemaal van de pc verlost zijn.’

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Collega’s zijn alvast enthousiast, zo deelde TiSEM-decaan Geert Duysters de oproep in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Meesters is benieuwd of studenten ook mee willen doen. ‘Ik kan me voorstellen dat zij in hetzelfde schuitje zitten, dat zij ook de ene na de andere online meeting hebben voor groepswerk.’ 

Wat hij zelf gaat doen? ‘Werk genoeg hoor, daar krijg ik nu misschien eindelijk tijd voor. Het voorbereiden van nieuwe colleges, het afmaken van onderzoek. Wat wandelen misschien.’ Hij lacht. ‘Als je tegen de zestienjarige nerd die ik vroeger was had gezegd dat ik ooit op een dag genoeg zou krijgen van mijn computerscherm… Dat had ik nooit geloofd.’

Update 15-2-2021. Het College van Bestuur laat in een nieuwsbrief weten dat zij vergadervrije weken ondersteunt. In het bericht, dat ook namens de decanen en divisiedirecteuren is verstuurd, staat dat er in de voorjaarsvakantie zo min mogelijk online vergaderingen worden ingepland. Bovendien zal tijdens de meivakantie opnieuw een vergadervrije week plaatsvinden.

De vergadervrije week is een maatregel om de hoge werkdruk onder medewerkers wat te verlichten. Een veelgehoorde klacht is dat zij zich, door het gedwongen thuiswerken, vergroeid voelen met hun pc. Met een dertigtal andere ‘spelregels’ geeft het CvB aanwijzingen om de werk-privé-balans te herstellen. Zo worden medewerkers opgeroepen per dag niet langer dan zes uur te vergaderen, tijd in te plannen om “na te denken en te reflecteren”, en na acht uur ’s avonds geen mails meer te versturen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.