Hackers leggen servers van NWO plat, subsidieaanvragen opgeschort

Hackers leggen servers van NWO plat, subsidieaanvragen opgeschort

De servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn gehackt. Daardoor is het digitale netwerk van het instituut onbereikbaar. Subsidieaanvragen en afhandelingen liggen voorlopig stil.

Beeld Pixabay

Door een hack is geen van de applicaties die op het netwerk van NWO draaien momenteel toegankelijk, zo laat de organisatie weten. Daardoor zijn mailadressen van NWO, Regieorgaan SIA en Regieorgaan NRO niet benaderbaar. Ook officesoftware is niet te gebruiken, waaronder Outlook. De website NWO.nl is niet aangetast door de hack.

NWO investeert jaarlijks bijna 1 miljard euro in onderzoek en is een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland. Het aanvraag- en rapportagesysteem voor onderzoeksubsidies, ISAAC, lijkt niet te zijn gehackt. De applicatie draait op een externe server. Toch heeft NWO deze server uit veiligheidsoverwegingen volledig afgesloten, totdat zeker is dat er geen infectie is of kan plaatsvinden.

Voorlopig geen subsidieaanvragen

Het gehele primaire proces van NWO en van de beide Regieorganen SIA (zet zich in voor praktijkgericht onderzoek) en NRO (werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs) wordt voor onbepaalde tijd opgeschort.

Concreet betekent het dat subsidierondes met een naderende deadline worden opgeschoven en dat de beoordeling van aanvragen waarvan de deadline is geweest momenteel niet worden afgehandeld.

NWO laat weten dat ze de komende weken bekijkt hoe en wanneer het subsidieproces weer kan worden opgestart. Over het lopende onderzoek naar de hack en het plan om deze situatie op te lossen doet NWO geen mededelingen. Hoelang de situatie gaat duren kan het instituut niet zeggen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.