Sociologen maken uppepper voor hun studenten

Een hart onder de riem voor TSB-studenten in lockdown, een beetje fun in coronatijden. Dat is het idee van Uppepper, een site die is opgezet door medewerkers van de sociale faculteit. Een van de initiatiefnemers is socioloog Bram Peper. Maar, verzekert hij, die naam heeft hij niet zelf verzonnen.

Beeld: Hans Braxmeier/Pixabay

Het is allemaal begonnen in de informele groepsapp van de Tilburgse sociologen, laat hij weten. “We hadden het daar over het rapport Lieve Mark, waarin staat dat zoveel studenten in de problemen zitten. Moeten we daar niet iets aan doen, vroegen we ons af. We speelden het eerst door naar de faculteit, maar dat duurde even. Dus besloten we dat we het net zo goed zelf konden doen. Een website is zo gemaakt.”

De site uppepper.nl (fun for TSB students during Covid-19) is inmiddels enige weken in de lucht. Peper: “De bedoeling is: een leuke site waar studenten die toch maar thuis zitten bij hun ouders of op hun kamer van drie bij vier, driehoog achter, doorheen kunnen dwalen. We zien wel hoe het loopt, er zit geen groot plan achter.”

Verzoeknummers en kookrubriek

Op de site verzorgt Peper zelf iedere week een twee uur durende radioshow. Dat doet hij niet voor het eerst, hij maakt al jaren een wekelijkse radioshow voor de lokale omroep Delft, “en ik ben al dj vanaf mijn elfde.” De muziek is over het algemeen swingend en opbeurend, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Luisteraars worden aangemoedigd om toch vooral verzoeknummers in te dienen.

Andere onderdelen zijn een spotify-lijst waaraan je je favoriete nummers kunt toevoegen, blogs, tips en zelfs een kookrubriek van Pleuni Rozie: Pleuni’s Food Hook. Ze vertaalt recepten speciaal voor internationale studenten. Bijvoorbeeld erwtensoep. Al is het dan niet te hopen dat die de suggestie aan het eind al te letterlijk nemen: ‘serve with rye bread topped with cat bacon’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.