Tilburg University gaat samenwerken met humanitaire afdeling Verenigde Naties

Tilburg University gaat samenwerken met humanitaire afdeling Verenigde Naties

Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UN OCHA) gaat samenwerken met Tilburg University op het gebied van informatiemanagement. De overeenkomst tussen de faculteit TiSEM en de VN-organisatie, die onder meer verantwoordelijk is voor de coördinatie van noodhulp na rampen, is woensdag digitaal ondertekend.

Beeld sanjitbakshi / Flickr

De samenwerking is bedoeld om de relatief praktische wereld van de internationale hulpverlening te verbinden met de academische wereld. “Het is een wederzijdse erkenning,” laat universitair docent en initiatiefnemer Kenny Meesters aan Univers weten. “Daarmee willen we het onderzoek dat we doen blootstellen aan de praktijk en jonge studenten in contact brengen met ervaren mensen in het werkveld.”

Vooralsnog is de samenwerking vooral gericht op het maken van verbindingen. “Er zijn geen bedragen of betalingen met deze overeenkomst gemoeid,” zegt Meesters. Volgens hem ligt de waarde vooral in de handdruk tussen de organisaties om twee werelden die normaal verder van elkaar afstaan, dichter bij elkaar te brengen.

‘Worden we kwetsbaarder voor cyberaanvallen?’

Door het aanhalen van de banden konden bij de VN al drie studenten als stagiair aan de slag. Samen met Andrej Verity, Digital Services Team Lead, verwacht Meesters dat dat in de toekomst vaker zal gebeuren. “We kijken op dit moment bijvoorbeeld naar de coördinatie van humanitaire hulp in coronatijd. Wat is bijvoorbeeld de mogelijkheid van Microsoft Teams als coördinatieplatform? En worden we doordat we alles online doen niet kwetsbaarder voor cyberaanvallen, juist op momenten dat we hiervan afhankelijk van zijn voor de hulpverlening?”

Meesters blijft zich ook inzetten voor een bredere verbinding tussen studenten en hulporganisaties. In april houdt deze VN-organisatie bijvoorbeeld zijn jaarlijkse congres voor humanitaire organisaties, normaal gesproken in Genève. Daar zullen dit jaar ook studenten van Tilburg University aan deelnemen. Meesters: “Ik nodig studenten van alle richtingen uit om ook eens te kijken naar de humanitaire sector en andere hulporganisaties. Ze zijn van harte welkom!”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.