Les in een nieuw (houten) gebouw, zo komt dat eruit te zien

Les in een nieuw (houten) gebouw, zo komt dat eruit te zien

Een nagenoeg energieneutraal gebouw met een houten binnenkant. Tilburg University start nog dit jaar met de bouw van een nieuw onderwijsgebouw dat ruimte moet bieden aan zo’n duizend studenten. Zo gaat dat eruitzien.

Ontwerp en Impressie: Powerhouse Company

Tilburgse studenten kunnen vanaf het collegejaar 2023/2024 studeren in een bijna volledig energieneutraal gebouw. Volgens Marc Horsten, afdelingshoofd vastgoed van Tilburg University, wekt het gebouw bijna evenveel energie op als dat het verbruikt. Ook krijgt het een nagenoeg volledig herbruikbare houten draagconstructie.

Ontwerp en Impressie: Powerhouse Company

Het gebouw, waarvan de naam en de bijbehorende letter nog niet bekend zijn, wordt zo’n 33 meter lang en 33 meter breed. De toekomstige locatie is de verdiepte parkeerkuil naast Cube. Die kuil wordt opgevuld, zodat het gebouw op gelijke hoogte komt met de rest van de campus. De hoofdingang komt aan de kant van Tias.

Binnenin het pand komen grotere en kleinere collegezalen die ieder een capaciteit hebben van tussen de 24 en 450 studenten. In de gangen wordt een flink aantal zelfstudieplekken gerealiseerd. In totaal moeten zo’n duizend studenten tegelijkertijd van het gebouw, dat vier verdiepingen krijgt, gebruik kunnen maken.

Op de begane grond komt een ontvangsthal die als opvang zal dienen voor de aanvang van colleges en tentamens. Ook zullen daar evenementen zoals diploma-uitreikingen kunnen plaatsvinden. Er is tevens plaats voor een kleine kiosk waar studenten, medewerkers en passanten een versnapering of koffie-to-go kunnen halen.

Ontwerp en Impressie: Powerhouse Company

Groen krijgt metamorfose

Na de bouwwerkzaamheden zal het campusterrein volgens Horsten een metamorfose ondergaan. Zo zal de parkachtige omgeving van de campus als overgangsgebied van het Warandebos naar het centrum worden versterkt. Alle bomen die door de bouw sneuvelen, zullen worden gecompenseerd.

Ontwerp en Impressie: Powerhouse Company

De omgeving wordt zo ingericht dat de campus voor voetgangers beter aansluit op het treinstation en fietsenstallingen beter in de omgeving opgaan. Ook is het doel om meer regenwater op te vangen.

Komst parkeergarage onzeker

Huidige parkeerkuil. Beeld: Univers

De bouw van het nieuwe pand is een knauw voor de autoliefhebber. Doordat de huidige parkeerkuil verdwijnt, komen in totaal namelijk zo’n 150 parkeerplaatsen te vervallen. De universiteit houdt in haar bestemmingsplan rekening met de bouw van een parkeergarage naast het Koopmansgebouw, maar ziet dat niet als de hoofdoplossing.

Volgens Marloes Peeters, beleidsmedewerker aan Tilburg University en lid van de werkgroep Mobiliteit, moet de parkeerdruk worden verminderd door een nieuwe set aan maatregelen, die het gebruik van de auto moeten ontmoedigen. In combinatie met een toename van het aantal medewerkers dat thuiswerkt, moet dat zo’n 300 geparkeerde auto’s minder opleveren. Alleen als dat op de lange termijn onvoldoende oplevert, zal de parkeergarage worden gebouwd.

Locatie drie nieuwe gebouwen en parkeergarage. Bron: Tilburg University

Mensa verdwijnt na bouw foodcourt

De komende jaren wordt op meerdere plekken op de campus gebouwd. Zo komt op de plek van het Prismagebouw, tussen Cube en Library, een combinatiegebouw met foodcourt. Daarmee zal de Mensa verdwijnen.

Op de plek van het restaurant komt een reservegebouw. Hoe Tilburg University daar invulling aan gaat geven, ligt aan de ontwikkelingen van de universiteit.

Advertentie

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.