Rechtenstudente Alisa ging aan de slag bij de marechaussee. ‘Ik heb me leren gedragen als militair’

Rechtenstudente Alisa ging aan de slag bij de marechaussee. ‘Ik heb me leren gedragen als militair’

Ze stond in uniform tussen de toeristen, leerde schieten met een geweer en deed onderzoek naar het gebruik van cyberwapens. Iedere dag is een avontuur voor TiU-alumna Alisa Smajic, nu werkstudent bij Defensie.

Alisa Smajic

“Als militair werkstudent bij Defensie kan je echt van alles doen, met alle achtergronden. Ik ben begonnen bij de staf van de Marechaussee, op het ministerie in Den Haag. In het begin was ik sceptisch. Je komt als student binnen en moet met allerlei hoge officieren werken. Daar werd ik een beetje onzeker van. Ik dacht: misschien nemen ze me niet serieus. Maar ze zien je als specialist, iemand die kennis heeft die zij nodig hebben.

“Ik heb onderzocht in hoeverre Defensie cyberwapens kan gebruiken binnen de regelgeving en waar ze op moeten letten. Daarvoor heb ik met veel mensen gesproken en literatuuronderzoek gedaan. Inmiddels zit ik bij de afdeling Internationale Militaire Samenwerking. Daar onderzoek ik de status van Nederlandse militairen die in Italië zijn geplaatst, maar niet onder de NAVO vallen. Een flinke klus, ik ben er nog wel een tijd mee bezig.

“De studie gaat altijd voor. Als ik tentamens heb, werk ik even niet, of minder. Het programma is ook zo opgezet dat je studiepunten moet halen om te kunnen blijven werken. Je kunt ook stijgen in rang als je genoeg ervaring hebt opgedaan en studiepunten behaald. Ik ben nu marechaussee der 2e klasse en kan bijna bevorderd worden tot wachtmeester. Dit zijn onderofficiersrangen. Na mijn opleiding kan ik eventueel als reservist of beroepsmilitair doorgroeien tot officier.

“De eerste avond op een kazerne, bij de luchtmobiele eenheid in Schaarsbergen, had ik drie hele zware tassen bij me. Voor de militaire basisopleiding ging ik twee keer vijf dagen intern, met een weekend thuis ertussen. Er werd ons verteld dat we binnen een kwartier op de gang moesten staan waar we sliepen. We hadden geen idee waar dat was en het was donker. We sprintten met onze tassen om, maar we waren te laat. Daar waren ze niet blij mee. Bij Defensie zijn ze streng.

‘Er moet een muntstukje op het bed kunnen stuiteren’

“Elke ochtend kregen we kamerinspectie. De kamer moet netjes zijn, heel netjes. We hadden een zakmes en moesten alles op die breedte vouwen. Je kast moet op een bepaalde manier ingedeeld worden en dat voor de hele kamer gelijk. Het bed moet zo strak worden opgemaakt dat een muntstukje erop kan stuiteren. Of dat allemaal lukte? Nee, zeker niet. En als iets niet goed was, haalden de inspecteurs de hele kast eruit. Dan kreeg je tien minuten om het opnieuw te doen. Dat gaat de hele ochtend zo door.

“Ik heb me leren gedragen als militair. Dat gaat van geeft acht en militaire houdingen tot marsen. Ook kreeg ik mijn wapen. Ik had er nog nooit een in mijn hand gehad. We kregen theorie over hoe je het uit elkaar haalt en hoe je ermee schiet. En we hebben ermee geoefend. Eerst in een simulatie, daarna met echte kogels. Dat was heel spannend. We moesten doelen halen, zoals vijf keer liggend de schietschijf raken, en vier keer knielend.

“Ook heb ik twee nachten in het bos geslapen. Met mijn buddy moest ik daar een tent opzetten. Ik sliep met mijn wapen in mijn rug en was super alert, omdat er ieder moment alarm geslagen kon worden. Dan moet je binnen een minuut op je commando zitten. Mijn schoenen stonden klaar naast de tent. Ik heb me verder niet uitgekleed, dat zou alleen maar tijd kosten.

Lees verder na de afbeelding

“Het is niet alleen hard werken, maar ook veel gezelligheid. Bij Defensity College leer je studenten uit het hele land kennen. Ze organiseren bijvoorbeeld gala’s en militaire leerdagen. In februari vorig jaar, voordat corona uitbrak, ben ik nog een week naar Zuid-Duitsland geweest voor een wintertraining.

“Ik kreeg er skiles, in mijn uniform, tussen de toeristen. Die eerste dag voelde als vakantie. Maar we waren er ook om echt wat te leren. De tweede dag moesten we een berg op langlaufen met zware bepakking. We waren allemaal beginners. Onze instructeurs zeiden: ‘Binnen tien minuten boven, jongelui. Als iemand het niet haalt, moet iedereen opnieuw.’

‘Op de universiteit gaat het meer met de ellebogen’

“Ik heb daar veel moeite mee gehad, mijn conditie is niet zo goed. Maar je moedigt elkaar aan en een van de sterkeren nam mijn tas over. Uiteindelijk hebben we het als groep zo toch gehaald. Ik was helemaal buiten adem.

“Ik weet nu dat ik eigenlijk altijd verder kan, als er mensen zijn die me helpen. Dit leer je niet op de universiteit, daar gaat het meer met de ellebogen. Je moet zorgen dat jij vooraan staat, de beste cijfers haalt en de meeste aandacht krijgt van je docent. Maar jij kan het wel goed doen, het gaat er uiteindelijk om hoe je als team presteert. Niet alleen bij Defensie, ook later in het bedrijfsleven.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.