Studiekiezers worden gillend gek

‘Je moet wel iets serieus kiezen, hè. Het gaat over je eigen toekomst.’ Het is dinsdag en we eten spaghetti. Over twee weken gaan we met alle vwo 4-leerlingen naar De Universiteit. De Universiteit, met hoofdletters. Dit speelt zich namelijk af in de tijd dat de universiteit nog iets magisch is. Als ik me er een voorstelling bij moet maken is het een kruising tussen een heel groot laboratorium en de Weense koffiehuiscultuur van rond 1900.

Ik heb een brief meegekregen waarin mijn ouders wordt uitgelegd dat we op een vrijdag met alle leerlingen naar de Radboud Universiteit gaan. Die is dichtbij, en de schoolleiding weet ook dat drie bussen vol met 150 pubers niet veel langer dan een uur in toom te houden zijn, om nog maar te zwijgen van de geur in de bus, die na een minuut of vijf al onuitstaanbaar is.

Bij de brief zit een keuzeformulier voor mij. Er zijn twee blokken van tweeënhalf uur waarin je kunt kiezen voor een studie. Zo onzeker als ik achteraf over mijn studiekeuze zal zijn, zo zeker weet ik op dit moment dat ik rechten wil gaan studeren. Mijn keuze voor de ochtend is dan ook gauw gemaakt.

Voor het middagprogramma kies ik voor Arabische taal en cultuur. Het is niet iets wat ik serieus overweeg, maar dat zijn de andere opties, biologie en psychologie, ook niet. ‘Je weet toch dat het niet gemakkelijk is om werk te vinden met een studie als Arabisch?’ Ik draai de slierten nog eens rond mijn vork en stop de pastabrei in mijn mond. ‘Kun je niet beter iets kiezen waar je wel echt nog serieus over twijfelt?’

‘Ik heb eeuwig medelijden met de huidige generatie studiekiezers’

Dit jaar zijn de bussen in de remise gebleven. Bijna alle open dagen zijn geannuleerd en vervangen door studiekeuzepodcasts, Instagram-hashtags en virtuele meeloopdagen. Bij Tilburg University kun je bijvoorbeeld een ‘online bachelor meeloopcollege’ volgen. ‘Afhankelijk van de opleiding volg je live een college waarbij je “aanschuift” bij onze studenten, óf je bekijkt een opname van een college dat al eerder is gegeven wanneer het je uitkomt.’

Ik had mijn keuze al gemaakt, in vwo 4 al, maar ik heb eeuwig medelijden met de huidige generatie studiekiezers die als studiekeuzeactiviteit in hun eigen tijd twee uur naar een opgenomen college bestuursrecht en een opgenomen college micro-economie 2 kijken.

Wetend dat je na de zomer waarschijnlijk gewoon weer ouderwets op de campus in grijze collegezalen met grindtegels en versleten meubilair mag plaatsnemen, moet het een crime zijn om je keuze te maken op basis van door paarse broeken bedachte Instagramposts en opnames van oude hoorcolleges.

Het zou me niets verbazen als de studiekiezers dit jaar gillend gek worden en dezelfde avond boven hun spaghetti verzuchten dat ze het allemaal niet meer weten. Ze mogen zich troosten met de gedachte dat hun studententijd waarschijnlijk begint met het grootste bacchanaal in anderhalf jaar tijd. En dat een verkeerde keuze als Arabisch zomaar de goede kan zijn.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.